Sant Jordi sol ser sovint un dia inestable a Catalunya en caure al bell mig de la primavera, una època especialment canviant pel que fa al temps pel pas freqüent de fronts i borrasques, i marcada sovint també per també la presència dels temuts xàfecs de tarda, gestats gràcies a l’elevada insolació d’aquesta època de l’any.

Enguany tot fa pensar que Sant Jordi continuarà emmarcat en un context anticiclònic i de temps força estable.

Anticicló, però també alguns núvols

El pas d’una cua de front poc important podrà aportar capes de núvols alts i mitgencs que enterboliran el cel en molts  moments a bona part del país, un fet que implicarà que no sigui un dia de sol radiant, sinó més aviat de ressol o cel mig ennuvolat a la majoria de comarques.

A banda d’aquests núvols inofensius, a Barcelona,  però també a moltes localitats costaneres, caldrà tenir present la possible formació de bancs bancs de boira damunt del mar a causa del contrast entre la massa d’aire càlid que hi haurà en altura —valors de fins a 15ºC a uns 1.500 metres—, i la baixa temperatura de l’aigua del mar, a poc més de 14 ºC.

El termòmetre superarà els 25 ºC al migdia a les poblacions vallesanes, a l’interior del país, i fins i tot en algunes valls del Prepirineu. A Ponent es fregarà la marca dels 27 o 28 ºC.

A Barcelona la temperatura quedarà una mica més frenada i es mourà entre els 23 o 24 graus de màxima a la façana costanera, i els 25 o 26 ºC de la part alta i punts de l’interior de la ciutat. La màniga curta serà imprescindible i, tot i els núvols, caldrà aplicar-se crema solar, ja que l‘índex UVI serà alt.

El vent bufarà feble a la ciutat de Barcelona, de migjorn o garbí, amb ratxes de poc més de 20 km/h.

Xàfecs de tarda només als Pirineus

El temps més insegur es concentrarà cap a zones de muntanya del nord del país, on hi haurà risc d’alguns xàfecs o tempestes,  sobretot de cara a a la tarda. No es descarta també alguna gotellada o ruixat breu a l’entorn dels Ports de Tortosa i també cap a la serralada Transversal o el massís del Montseny.

A @btveltemps hi trobareu l’última hora pel que fa al pronòstic dels pròxims dies i també de la diada de Sant Jordi.