Els partits que concorreran a les eleccions al Parlament de Catalunya 2024 ja han fet públiques les candidatures i alguns regidors i exregidors de l’Ajuntament de Barcelona tancaran les llistes de les seves formacions. És una posició simbòlica i que, habitualment, els partits reserven a personalitats i noms destacats del seu espai polític.

Trias, Colau, Maragall o Sirera

A les candidatures d’aquest 12 de maig, per exemple, Xavier Trias ocupa l’última posició a la llista de Carles Puigdemont (Junts + Puigdemont per Catalunya) i Ada Colau tanca la candidatura de Jéssica Albiach (Comuns Sumar). Per la seva banda, l’exlíder republicà a l’Ajuntament, Ernest Maragall, ocupa la posició simbòlica a la llista d’ERC de Pere Aragonès, mentre que Gonzalo de Oro-Pulido tanca la llista de Vox.

En canvi, el PP ha reservat els tres últims llocs de la candidatura a noms destacats del partit: Alberto Fernández Díaz (històric líder popular a l’Ajuntament de Barcelona), Daniel Sirera (actual president del Grup Municipal del PP) i Xavier García Albiol (alcalde de Badalona).

Altres noms vinculats amb Barcelona, amb un ull al Parlament

Més enllà de Trias, Colau, de Oro-Pulido i Sirera (tots quatre, presidents de grup municipal), hi ha altres noms vinculats actualment amb l’Ajuntament de Barcelona que ocupen posicions destacades a les llistes del 12-M i tenen possibilitats d’aconseguir una acta com a diputats al Parlament de Catalunya. Per ordre a les seves llistes, el primer nom és Àngels Esteller (número tres del PP), actual regidora popular al consistori barceloní.

També destaquen Josep Rius (número set de Junts + Puigdemont per Catalunya), que ara és regidor de Trias per Barcelona, i Sara Jaurrieta (número vuit del PSC). En aquest cas, Jaurrieta no té acta de regidora a l’Ajuntament aquest mandat, sinó que és la gerent de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida. L’últim nom a destacar és el de Liberto Senderos (número 11 de Vox), que ara mateix és portaveu del Grup Municipal de Vox.

Tenint en compte els resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, també té possibilitats d’aconseguir una acta de diputada l’exregidora barcelonina Montserrat Benedí; ella ocupa el número 25 a la llista d’ERC. També s’ha colat un nom vinculat amb la ciutat a les llistes de la demarcació de Girona: Eloi Badia (que va ser regidor d’Emergència Climàtica i de Gràcia amb Ada Colau d’alcaldessa) encapçala la llista dels comuns gironins.