Els quioscos de Barcelona que venguin cafè i menjar tindran explícitament prohibit afegir mòduls i mobles al quiosc a mode de barra, de taules i de cadires per consumir els aliments. Segons diu la proposta de nova regulació per a l’activitat dels quioscos “no es podrà habilitar cap espai a l’interior o l’exterior per consumir els productes” perquè, en tots els casos, el cafè i el menjar seran per endur-se. El menjar, a més, no es podrà manipular al quiosc i haurà de ser envasat.

Aquesta és la novetat que l’Ajuntament incorpora a la proposta de regulació per als quioscos. Tot i que al febrer del 2023 ja se’n va aprovar inicialment una, ara el govern de Jaume Collboni n’ha reiniciat els tràmits —per raons burocràtiques— i ha aprofitat per afegir-hi la prohibició de posar taules i cadires. El text actualitzat ha rebut el suport del PSC, de TriasxBCN i de BComú, l’abstenció d’ERC i del PP, i el vot en contra de Vox, a l’aprovació inicial en la Comissió d’Economia d’aquest mes de juny.

La resta de condicions per als quioscos

La proposta de regulació que ha rebut el vistiplau de la comissió actualitza la normativa de quioscos, que serà vigent fins al 2030 i afecta els 288 quioscos que hi ha a Barcelona; en canvi, en queden fora els de la Rambla, que tenen una regulació específica. A continuació hi ha les característiques de la regulació que ara comença a caminar —de nou:

  • La venda de premsa i revistes haurà d’ocupar un mínim del 51 % de l’activitat, mentre que la resta de productes que vengui el quiosc podran ocupar, com a molt, un 49 % de l’activitat. Fins ara, el pes mínim de la premsa era del 80 %.
  • Dins del 49 % d’activitat alternatiu a la venda de premsa, s’hi inclouen activitats que ja estan fent molts quioscos, com el lliurament de paqueteria, la instal·lació de caixers automàtics, plafons informatius i la venda de menjar, begudes i cafè per endur-se. En cap cas no podran vendre alcohol.
  • També podran vendre “souvenirs” i productes similars, sempre que no representin més d’un 20 % del 49 % dels productes alternatius a la premsa.
  • Se’n flexibilitza l’horari d’obertura: hauran d’obrir, com a mínim, quatre hores al dia (de 9 h a 14 h), en comptes de les vuit hores mínimes que s’exigia fins ara.
  • Se n’agilitza la transmissió en cas de defunció de la titularitat del quiosc: la normativa nova preveu un termini màxim de sis mesos per fer el tràmit.