(Redacció/ACN) La campanya de les eleccions europees 2024 ha encetat una nova setmana aquest dilluns i la majoria de partits han centrat els seus actes i les intervencions dels seus candidats en l’aprovació de la llei d’amnistia, que està previst es produeixi aquest dijous al Congrés dels Diputats. El PP ha exigit al Govern espanyol que retiri la llei i Ciutadans creu que la Comissió Europea haurà de valorar si la legislació compleix o no amb la normativa europea.

Per contra, el socialista i comissari europeu, Nicolas Schmit, creu que la llei d’amnistia no suposa “cap violació” i que la Comissió Europea no hi ha d’interferir. Esquerra ja anticipa que l’aprovació de la llei vindrà seguida d’una allau de recursos i d’una guerra judicial. L’oficialitat i l’ús del català també han estat presents en la jornada de campanya d’aquest dilluns.

Montserrat acusa Sánchez de “tapar” l’amnistia i la “corrupció” amb Palestina

El Partit Popular acusa el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de reconèixer Palestina de manera “unilateral” i només per “tapar” la “corrupció” i la llei d’amnistia. Ho ha dit en una atenció als mitjans a Cadis la candidata del PP a les eleccions del 9-J, Dolors Montserrat. Montserrat també ha denunciat que Sánchez no presenti llei de pressupostos aquest any i que també retiri legislació per manca de suports però que, en canvi, tiri endavant la “infame” amnistia. “La legislatura s’ha col·lapsat”, ha dit la candidata popular, i ha afegit que el temps dels socialistes “ha acabat”.

Cañas diu que la CE “haurà d’avaluar” si la llei d’amnistia viola la normativa de la UE

El candidat de Ciutadans a les eleccions del 9-J, Jordi Cañas, ha afirmat que la Comissió Europea “haurà d’avaluar” si la llei d’amnistia “viola algun dels principis” de la UE i que seran els jutges espanyols qui decideixin si la legislació ha d’acabar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Segons Cañas, “no hi ha res més horrible” que perdonar uns “delinqüents” per set vots al Congrés. El dirigent de Cs creu que l’amnistia és “corrupció política de primera magnitud” i que mentre que el Govern espanyol no és capaç d’aprovar lleis ni pressupostos, sí que es tira endavant el perdó als independentistes.

El comissari Schmit creu que la llei d’amnistia no suposa “cap violació”

El comissari europeu de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit, creu que l’amnistia que aprovarà aquest dijous el Congrés no suposa la violació de cap llei europea i que la Comissió Europea no hi ha d’interferir, en resposta a les paraules del candidat de Cs. Schmit, que és el candidat socialista a presidir la Comissió Europea, també ha expressat el suport de la família socialista europea al reconeixement del català com a llengua oficial, un fet que ha reivindicat el cap de llista del PSC a les eleccions europees, Javi López, després de reunir-se amb ell i amb el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa.

Montero defensa l’amnistia davant el PP i els sectors “reaccionaris” del poder judicial

La candidata de Podem a les eleccions europees del 9-J, Irene Montero, també ha defensat aquest diumenge l’aprovació de la llei d’amnistia davant “una estratègia colpista” del PP i els sectors “reaccionaris” del poder judicial i mediàtic. Montero ho ha dit en una atenció a mitjans prèvia a un acte electoral a les Canàries. La candidata de Podem ha apostat per defensar la democràcia davant d’una “guerra judicial” amb “fets concrets”. En aquest sentit, s’ha mostrat partidària de renovar el Consell General del Poder Judicial “sense el PP”. “És hora”, ha conclòs, tot apuntant que fa 2.000 dies que no es renova.

ERC demanarà a la CE un “acord de claredat europeu” després del 9-J

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha alertat que un cop s’aprovi la llei d’amnistia aquest dijous caldrà fer front a una batalla de recursos judicials en què els jutges, ha dit, “tornaran a fer política”. Sans ho ha afirmat en la presentació que els republicans han fet avui del seu programa electoral, en què també ha participat la candidata d’Esquerra, Diana Riba. Riba ha anunciat que ERC demanarà a la Comissió Europea un “acord de claredat europeu” després de les eleccions europees juntament amb corsos, bretons i escocesos. Ha assegurat que no estan “sols” ni són “una minoria” a la Unió Europea.

Junts demana a RTVE poder intervenir en català en el debat de candidats

Més enllà de l’amnistia, Junts ha demanat per carta a la direcció de RTVE poder intervenir en català al debat de candidats del pròxim 6 de juny. La formació defensa que el català ha de tenir “l’estatus que mereix” a la televisió pública estatal i que, per tant, ha d’estar en “igualtat de condicions” amb el castellà. Junts ha assenyalat que l’objectiu és “posar en relleu” la diversitat lingüística i cultural de l’estat. Per això, també ha reclamat que el basc i el gallec siguin presents durant el debat. La missiva l’ha firmada el director de campanya de Junts i número tres de la llista, Aleix Sarri, que assistirà al debat en representació del cap de llista, Toni Comín.