El Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Barcelona ha criticat el projecte de superilla de l’Eixample, una iniciativa presentada des del govern municipal, del qual formen part. La tercera tinenta d’alcalde i regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha assegurat que el partit està a favor de les pacificacions, però ha advertit de la possibilitat que les superilles provoquin “jerarquia entre carrers i gentrificació”. Ho ha dit en una comissió no permanent d’estudi per analitzar el model urbà que s’està implantant a la ciutat.

Hem de parar atenció que els eixos verds no generin dinàmiques de gentrificació i noves desigualtats, o desigualtats que siguin inassumibles a escala de ciutat
Laia Bonet, regidora del PSC

Bonet creu que poden crear-se diferències en el preu de l’habitatge i reclama “una trama capaç de respondre a les necessitats de tothom“. En aquest sentit, ha avisat que “sovint ens fixem en el què i no en el com, que és l’important”, i ha reivindicat que “el pla Cerdà es basava en dos principis essencials: la igualtat i la flexibilitat”. La regidora socialista ha afegit, a més, que “Cerdà va dissenyar una trama urbana igualitària, sense jerarquies entre carrers i amb una estructura flexible, i aquest ha de continuar sent l’objectiu d’aquesta transformació”.

L’oposició, entre els dubtes i la crítica

En la mateixa comissió s’han pogut expressar la resta de grups de l’oposició. Des d’ERC, el portaveu, Jordi Coronas, ha dit que l’urbanisme tàctic pot ser “pràctic o ‘cutre'” i ha assegurat que “n’hem vist molt de ‘cutre'”. Coronas també ha alertat que la transformació de carrers des de l’urbanisme i el model econòmic porta gentrificació. El portaveu de Junts, Jordi Martí, ha criticat que el model de superilles s’ha fet “sense estudis d’impacte” i ha afirmat que “estan a punt de trinxar l’Eixample”.

Celestino Corbacho (Cs) ha demanat pensar les polítiques de mobilitat en clau metropolitana. En aquest sentit, el popular Óscar Ramírez ha dit que la superilla de l’Eixample “afecta la ciutat i més enllà” i ha reclamat “garantir el dret a la mobilitat”. La regidora no adscrita, Marilén Barceló —que ha parlat en nom del grup de Valents—, ha assegurat que “les superilles han causat més inconvenients que beneficis”.