Els tècnics de l'Agència ABITS van visitar durant el 2013, 63 espais tancats on s'exerceix la prostitució, tots als districtes de l'Eixample i les Corts. En total van atendre 224 dones. La situació en què es troben, asseguren, és molt més vulnerable que la de les dones que ofereixen treballs sexuals al carrer. FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Civils "Les relacions sexula són molt més allargades en el temps, algunes duren una hora o més i el consum de drogues és habitual per a poder aguantar aquestes situacions. El que hem detectat és que l'ús dels profilàctics, de les mesures preventives per evitar malalties de transmissió sexual també minva". Des de l'Ajuntament reconeixen les dificultats que tenen per atendre les dones que són víctimes de l'explotació sexual. Al darrere, hi tenen sovint xarxes internacionals. En la majoria dels casos desconeixen el marc legal que les empara i desconfien de l'Administració. FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Civils "Els processos judicials no garanteixen la protecció dels testimonis i no acaben finalitzant de manera ferma. Això també provoca que tota la feina nostra no arribi a bon port, perquè a qui pertoca, no fa els deures". Pel que fa a l'atenció al carrer el SAS, un dels serveis més consolidats de l'agència, va atendre durant el 2013 333 dones, gairebé un 90% d'origen immigrant. D'aquestes, 119 van aconseguir algun contracte laboral, un increment del 20% respecte a l'any anterior.
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’informe anual sobre l’actuació de l’Agència ABITS que aborda la prostitució a la ciutat. Una de les novetats és que a finals de 2013 es va posar en marxa un pla pilot d’entrada i intervenció en espais tancats dels districtes de l’Eixample i les Corts. En el primer, s’han detectat 95 espais on s’exerceix la prostitució: 39 clubs, 51 pisos, tres locals de massatges eròtics, i dos locals més. En total s’han atès 141 dones de 30 espais tancats. L’edat mitjana és de 33 anys i més del 90% són immigrants, majoritàriament sud-americanes (69%), seguides d’un 22% de dones de l’Europa de l’Est. La majoria de propietaris d’aquests espais, on es practica la prostitució, són homes.
Segons la titular de la Regidoria de la Dona i Drets Civils, Francina Vila, no hi ha hagut gaires problemes per entrar en aquests locals i parlar amb les dones. L’actuació ha permès a l’Ajuntament conèixer la situació de les prostitutes que exerceixen en locals tancats. S’ha detectat que moltes presenten una situació psicològica més precària fins i tot que les dones que treballen al carrer. En els locals o pisos, les dones tenen relacions sexuals que poden durar una hora o més. Segons Vila, s’han trobat molts casos de dones que consumeixen drogues i alcohol com a mètode d’evasió, també en part incitades pel client. Una altra de les problemàtiques és que moltes no utilitzen preservatiu a l’hora de mantenir relacions sexuals, una demanda expressa de molts clients. Pel que fa a les Corts, l’Ajuntament ha entrat a 14 espais i ha fet un seguiment individualitzat de 17 persones. Predominen les dones procedents de Sud-amèrica, els països de l’Est, espanyoles i xineses.
L’atenció del SAS a peu de carrer
En el SAS (Servei d’Atenció Socioeducativa) hi treballen quatre educadors i dos agents de salut que surten al carrer dia i nit per parlar amb les dones que exerceixen la prostitució. Es treballa a Sant Martí, les Corts, Ciutat Vella i la Zona Franca. Se’ls facilita la informació dels serveis de l’Agència ABITS i se’ls ofereixen productes per preservar la salut. L’any passat es van atendre 333 persones i suposa un augment del 10% respecte a 2012. Les demandes bàsiques que fan aquestes dones són sobre qüestions sanitàries, com educar els seus fills i temes d’allotjament, entre d’altres. Majoritàriament les usuàries d’aquest servei en un 87% són dones immigrades (la majoria nigerianes, romaneses i en tercer lloc les autòctones). D’aquestes, 119 van aconseguir algun tipus de contracte laboral gràcies al programa d’inserció de l’Agència ABITS. L’increment ha estat d’un 20% respecte a l’any anterior.