Puntuals. A les 9 del matí els primers votants ja feien cua als col·legis electorals. "He vingut perquè necessito viatjar i em vull assegurar del vot". A primera hora, però, l'ambient ha començat una mica fred. "Per què no posen calefacció?" A mig matí l'afluència de gent als col·legis electorals ha estat força alta. En aquesta escola de Sants, fins i tot, hi ha hagut cues per votar. ALBERT "Fa anys que vinc a votar i jo no hi havia vist mai tanta gent." Una de les votants més veteranes ha estat l'Emiliana, que amb 101 anys no s'ha volgut perdre la cita a les urnes. "¿Qué le parece la edad que tengo? ¡101 años!" I dels més grans als més joves. Avui alguns s'estrenaven per partida doble. MARTA TORNS "Tinc 18 anys, avui voto per primer cop i també m'ha tocat ser presidenta de la mesa". Entre els apoderats, alguna cara coneguda com la de l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa. Tot i que el Salvador és cec, avui ha pogut votar amb total intimitat i autonomia. SALVADOTR CASTANYER "És important. Hem millorat amb l'eficiència i l'eficàcia perquè les persones cegues puguin exercir els drets universals." Les enquestes i els sondejos tampoc no podien faltar en una cita com aquesta. Encara que només siguin per a un treball de ciències socials. "De moment guanya CiU i ERC. Van molt igualats." Fins aquesta nit no sabrem si es compleix.

En total, són 1.243 taules de votació i 1.657 urnes les que s’han habilitat a Barcelona, repartides pels 10 districtes de la ciutat. També s’han distribuït 275 cabines per garantir el secret de vot. Segons el cens definitiu, dels 1.615.448 dels ciutadans empadronats, 1.136.158 barcelonins poden acudir avui a les urnes.

Dins l’àmbit català, 5.413.769 persones tenen dret a vot a les eleccions d’avui, 156.517 de les quals són residents a l’estranger. Per això, estan preparats 2.718 col·legis electorals. En total, són 24.390 membres titulars els que han estat cridats a fer-se càrrec de les 8.130 meses arreu del territori.

Menys candidatures que a les eleccions de 2010

A Barcelona, s’han subministrat gairebé 26 milions de paperetes, corresponents a les 16 candidatures que concorren a les eleccions. A les últimes eleccions de 2010, a la circumscripció de Barcelona s’hi van presentar 29 candidatures. Per tant, en les primeres eleccions al Parlament de Catalunya amb l’obligació dels partits extraparlamentaris de presentar avals, a les presentacions d’enguany hi ha 13 candidatures menys.

El dispositiu electoral, més tecnològic que mai, es completa amb la presència de més de 7.800 efectius policials per garantir la normalitat de la jornada electoral. El dispositiu de seguretat està format per 6.146 Mossos d’Esquadra, als quals s’ha d’afegir 1.735 efectius més, entre policies locals i vigilants.