Nau Bostik

La Nau Bostik és un complex industrial, format per diversos edificis, que té una superfície de més de 5.000 m2. Ara fa set anys, alguns veïns van arribar a un acord amb la propietat de l’edifici de l’antiga fàbrica d’adhesius per al calçat de la Sagrera per reutilitzar el recinte, temporalment, com a espai cultural.

Des d’aleshores, la Nau Bostik és un referent cultural del barri i un punt de trobada per a diversos col·lectius vinculats a projectes socials i culturals. Els gestors d’aquest espai fa temps que reclamen a l’Ajuntament poder mantenir el projecte i trobar la manera perquè l’edifici es converteixi en un equipament cultural definitiu. Aquest espai, però, forma part de dos àmbits de planejament urbanístic: l’MPGM per l’ordenació de l’estació de la Sagrera i el seu entorn, aprovada definitivament el 2004, i el PMU Entorn Sagrera, aprovat definitivament el 2007.

El projecte vigent preveu l’enderroc de l’espai

El planejament vigent preveu l’enderroc de la Nau Bostik per fer-hi en la major part una zona verda i en una petita franja habitatges i equipament. La proposta municipal buscarà, diuen, “preservar el màxim d’aquest complex industrial”. De fet, l’Ajuntament assegura que “estan estudiant els diferents encaixos urbanístics per redistribuir i reubicar les zones verdes, l’equipament i l’edificabilitat dins del mateix l’àmbit”.

S’inicien les reunions amb els veïns

Aquesta setmana s’han iniciat les sessions de debat ciutadà per definir quin ha de ser el futur de la Nau Bostik. Aquest procés té com a objectiu valorar amb el veïnat i les entitats del barri la possibilitat de fer canvis en el planejament urbanístic que permetin mantenir la Nau Bostik. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que amb aquestes sessions es fa “un pas endavant” per preservar la Nau Bostik com a equipament cultural i comunitari. “Es busca fer possible que una nau que va estar abandonada i que ara és una referència per a l’art urbà de la ciutat es mantingui de forma consolidada”, ha explicat.