Fa sis anys que un grup de veïns va arribar a un acord amb la propietat de l’edifici de l’antiga fàbrica d’adhesius per al calçat de la Sagrera per reutilitzar el recinte, temporalment, com a espai cultural. Des de llavors, la Nau Bostik s’ha omplert de propostes culturals vinculades a l’art urbà i s’ha convertit en un punt de trobada i seu de col·lectius vinculats a diversos projectes socials i culturals.

Els gestors de l’espai ja fa temps que treballen amb l’Ajuntament per mantenir i preservar el projecte cultural i trobar la fórmula perquè l’edifici es converteixi en un equipament cultural amb l’aportació econòmica necessària.

Un niu de projectes culturals i socials

Actualment, la Nau Bostik està gestionada per un equip de dues persones, tot i que abans de la pandèmia n’eren cinc. Hi col·laboren de manera constant una cinquantena de voluntaris i és la seu fixa d’entitats vinculades en l’àmbit cultural com B-Murals, Territorios Libres, La Perversa o Katharsis i en l’àmbit social amb prollema com a referent.

Durant la pandèmia, la Nau Bostik ha tingut temps per fer una mirada cap endins i acabar de definir com veuen i senten el seu futur. L’activitat cultural i els grans esdeveniments s’han vist reduïts a causa de la pandèmia, però la creació dels murals que caracteritzen el recinte no s’ha aturat. L’espai també s’ha convertit en punt de trobada per a col·lectius del barri com el Sindicat de Llogateres, l’assemblea feminista i l’assemblea de joves de la Sagrera.

Hort urbà al terrat de la Nau Bostik
Ningú del barri pensa en una Sagrera sense la Bostik. Ja no som només un espai cultural, som també un punt de trobada per als col·lectius del barri
Jorge Sánchez, equip gestor de la Nau Bostik

Reclamen un canvi de qualificació del sòl

L’objectiu dels gestors de la Bostik és esdevenir equipament, però abans caldria trobar la manera de preservar l’edifici fabril que estava previst enderrocar per complir amb el planejament urbanístic acordat al voltant de l’estació de l’AVE a la Sagrera.

L’espai que actualment ocupa la Nau Bostik està previst que passi a ser una àrea verda amb tota la transformació urbanística prevista a la zona. Entre altres projectes ja està en marxa la modernització de l’estació de tren de la Sagrera. Per conservar la Nau Bostik, al marge d’una injecció econòmica rellevant, serà imprescindible un canvi de qualificació de zona verda a equipament.

Un estudi d’arquitectura ja ha fet un projecte

Des de fa un parell d’anys, l’equip de la Bostik ha estat treballant en un possible projecte de transformació de l’edifici. Amb l‘estudi d’arquitectes Borgos Pieper han projectat una Bostik sense cobertes d’amiant, de sostres verds i amb plaques solars per fer-la un equipament totalment autosostenible.

Un projecte que es podria materialitzar si l’Ajuntament aprovés una requalicació del terreny, de zona verda a equipament. El primer pas per aconseguir-ho ja s’ha fet recentment perquè la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat realitzar els canvis urbanístics necessaris per garantir el futur de la Nau Bostik. Es tracta d’un acord no vinculant que, segons els gestors, sí denota, com a mínim, voluntat política per preservar la iniciativa cultural comunitària.

Espai del col·lectiu B-Murals a la Nau Bostik
Sabem que canviar els usos del sòl portarà temps. Per això necessitem un calendari i sobretot un pressupost per anar fent els canvis estructurals a l’edifici que caldrien
Jorge Sánchez, equip gestor de la Nau Bostik

De moment, la Nau Bostik seguirà ampliant els projectes. L’equip té previst els propers mesos obrir un espai nou de cotreball per a artistes i dissenyadors que acollirà unes 25 persones. La voluntat és convertir la Sagrera en un pol d’atracció per a artistes que puguin donar una empenta econòmica a la zona.