Així rebien militants i simpatitzants Jaume Collboni a la seu del PSC. (respira collboni, collboni) El candidat respirava tranquil havent guanyat en 6 dels 10 districtes de la ciutat. Una victòria compartida amb Carmen Andrés, exultant pel resultat obtingut a Nou Barris, que li va valer la segona posició. Un i altre van agrair els suports rebuts i van sumar esforços per llançar un missatge d'unitat. JAUME COLLBONI, candidat segona volta de les primàries del PSC "És molt més el que ens uneix que no pas el que ens separa, per tant, jo m'afegeixo a aquests crits d'unitat del partit." CARMEN ANDRÉS, candidata segona volta de les primàries del PSC "No estem enfonsats, no estem dividits, tenim un objectiu comú i aquest objectiu avui és Barcelona." Mentre els candidats més propers a l'aparell socialista sortien clarament premiats de la jornada electoral amb més de la meitat dels vots, els altres tres candidats, més crítics amb la direcció, quedaven automàticament desbancats de la cursa cap a l'alcaldia. Entre ells, l'actual president del grup municipal socialista a l'Ajuntament, Jordi Martí, que va aconseguir un 20% de suports. Les cares de la derrota ho deien tot, i mentre Jordi Martí i Rocío Martínez-Sampere van optar per abandonar la seu de Nicaragua, Laia Bonet va aprofitar per destacar la baixa participació dels comicis i convidava al partit a reflexionar. LAIA BONET, candidata primera volta de les primàries del PSC "Aquesta participació ha estat finalment molt baixa. I avui com ahir repeteixo que davant d'aquests resultat vull un altre PSC i més PSC." En total es van emetre 7.463 vots, poc més de 2 mil entre militants i simpatitzants, i la resta, més de 5mil, de ciutadans de fora del partit. Una participació més baixa de l'esperada que deixa en entredit la mobilització de la militància barcelonina. Sigui com sigui, ara el proper pas serà que els dos guanyadors es disputin dissabte que ve ser alcaldables pel PSC en una segona volta.
Collboni
ha obtingut 2.539 vots i Andrés, 1.702. Els candidats que no passen a la segona volta són Jordi Martí (1.515 vots), Laia Bonet (1.102) i Rocío Martínez-Sampere (589).
En total, en aquesta primera volta de les primàries socialistes han votat 7.463 persones, el 70% de les quals no eren militants ni simpatitzants del PSC. Concretament, aquest dissabte han passat per les urnes 1.421 afiliats al PSC de Barcelona, 797 persones registrades com a simpatitzants i 5.197 que no eren ni militants ni simpatitzants.
Els punts de vot que han recollit més participació han estat l’agrupació socialista de Ciutat Vella (amb 611 sufragis), la de Sarrià – Sant Gervasi (436 vots) i la de Nou Barris (426), mentre que els punts amb una participació més minsa han estat el Centre Cívic Bon Pastor (113), l’Associació de Veïns del Besòs (128) i la Casa Groga, el centre cívic de Sant Genís dels Agudells (127).
En anunciar els resultats, la presidenta de l’Autoritat Electoral, Carme Sanmiguel, s’ha mostrat satisfeta perquè “hem obert el partit a la ciutadania i els ciutadans de Barcelona ens han respost”, ha dit. La secretària d’organització del PSC de Barcelona, Lourdes Muñoz, ha subratllat que “hem obert el cens a persones sense dret a vot en les municipals, les persones d’entre 16 i 18 anys i les qui fa dos anys que tenen residència a la ciutat”.
“Torneu amb nosaltres a l’Ajuntament”
Centenars de socialistes han celebrat els resultats a la sala d’actes de la seu central del partit, al carrer de Nicaragua, on han comparegut el primer secretari de Barcelona, Carles Martí, i els dos guanyadors de la primera volta. Tant Andrés com Collboni han agraït la participació dels rivals, dels col·laboradors i de tots els votants. També han dit que és més allò que els uneix que no el que els separa, perquè l’objectiu final és reconstruir el PSC i formar una alternativa d’esquerres a les polítiques de Xavier Trias.
Andrés ha assegurat que aquestes primàries són la primera victòria perquè han aconseguit que molts militants socialistes recuperessin la il·lusió i que algú com ella, que d’altra manera mai no hauria estat l’alcaldable socialista, tingui ara l’oportunitat de ser-ho. “Aquesta primera experiència serà històrica en la democràcia barcelonina, catalana i espanyola”, ha dit. Pel que fa al que representen internament dins del PSC, Carmen Andrés ha proclamat que “no estem enfonsats, no estem dividits, tenim un objectiu comú i aquest objectiu avui és Barcelona”.
Collboni ha proclamat que, possiblement, avui arrencava el camí per al retorn dels socialistes al govern de la ciutat. “Pot ser el moment decisiu en què s’inicia el canvi a l’Ajuntament”, ha dit. El candidat més votat ha interpretat les xifres de participació, que ha reconegut que són “millorables”, com un “mandat de canvi” tant a la ciutat com dins del partit. Collboni ha assegurat que hi ha “una majoria progressista que està esperant que el PSC aixequi el cap” i faci front des de l’Ajuntament a la crisi econòmica i les polítiques neoliberals que estan fent créixer les desigualtats. En aquest sentit, Collboni ha recuperat l’eslògan socialista de 1979, “Entra amb nosaltres a l’Ajuntament”, per convertir-lo en “Torneu amb nosaltres a l’Ajuntament”.