lluis companys

La figura de l’expresident Lluís Companys ha marcat part del Ple Municipal d’aquest mes d’octubre. Tots els grups municipals han votat en contra d’una proposició de Vox, que de demanava retirar tots els símbols i referències a Companys a la ciutat. Durant la seva intervenció, el president del grup, Gonzalo de Oro-Pulido ha dit que, d’aquesta manera, s’està “santificant un personatge amb les mans tacades de sang”. De Oro-Pulido ha acusat Companys de ser “responsable d’assassinats” i creu que el fet que fos condemnat a mort “no justifica l’exaltació de la seva figura”.

Rebuig de tots els grups

Els grups, però, han rebutjat de ple la proposta. Per part del PSC, Raquel Gil ha recordat que Companys “és una personalitat que encarna fidelment els ideals democràtics que defensa aquest Ajuntament”. Des de Junts, Joan Rodríguez ha acusat a Vox de “portar al ple un exercici de desmemòria històrica i del que van ser les víctimes del franquisme”. Per la seva banda, Marc Serra, de Barcelona en Comú, ha acusat Oro-Pulido de mentir: “Estan fent servir els mateixos arguments que la policia nazi que el va detenir, els mateixos arguments dels botxins franquistes que el van assassinar”. Serra creu que fer servir arguments com aquests “hauria de ser il·legal”.

Des d‘ERC, Jordi Coronas ha recordat que Companys va ser “l’únic president escollit democràticament assassinat pel feixisme a Europa” i ha lamentat que “el feixisme hagi entrat a les institucions amb l’objectiu d’esborrar el seu llegat”. Per part del PP, Víctor Martín, ha lamentat que Vox “ens vulgui fer viatjar al passat” i ha assenyalat que “som al 2024 i els ciutadans tenen altres problemes reals”.

La història de la noia del mocador i Lluís Companys
Una escultura al passeig de Lluís Companys recorda la història de la noia del mocador, la Conxita Julià, i el president afusellat