constitucio parlament catalunya
Foto: Mariona Puig (ACN)

(ACN) El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, convocarà per al 10 de juny el ple de constitució del nou Parlament de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del govern en funcions, Patrícia Plaja, nou dies després de les eleccions del 12-M. El ple d’investidura podria arribar després de Sant Joan, a última hora. El termini per convocar la sessió d’investidura acabarà el 25 de juny.

La investidura ha de ser abans del 25 d’agost

Hi ha 10 dies hàbils entre la constitució de la cambra i la primera votació d’investidura, segons el reglament del Parlament. Si s’esgoten aquests terminis, abans del 25 d’agost hi hauria d’haver un president investit. En cas contrari, la legislatura s’esgotaria i es convocarien eleccions automàticament. Es repetirien cap al 20 d’octubre.

El candidat a la presidència de la Generalitat necessitarà el suport d’un mínim de 68 vots en primera votació (majoria absoluta), i de més vots a favor que en contra (majoria simple) en segona.

Constitució dels grups parlamentaris

Dels 135 diputats i diputades del nou parlament, 42 seran del PSC, 35 de Junts+, 20 d’ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels Comuns, 4 de la CUP i 2 d’Aliança Catalana. Els grups parlamentaris s’hauran de constituir en el termini de vuit dies hàbils a partir de l’endemà de la constitució del Parlament, amb un escrit adreçat a la Mesa que han de signar tots els diputats que volen constituir el grup.

Per cada partit, federació o coalició electoral només es pot constituir un grup. Els grups han d’estar integrats per un mínim de cinc diputats, i les formacions que n’han obtingut menys de cinc s’integren al grup mixt. És a dir, CUP (4) i Aliança Catalana (2). En el grup mixt es poden constituir subgrups parlamentaris, integrats per un mínim de tres diputats pertanyents a un mateix partit, federació o coalició electoral.