El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma provisional el nou pla urbanístic del 22@, que substitueix el de l’any 2000. El full de ruta del districte tecnològic ha rebut el suport del govern municipal (BComú i PSC) i Esquerra, mentre que Junts hi ha votat en contra i Ciutadans, PP i Valents s’han abstingut. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat que es defineix “un 22@ per treballar i viure-hi”, però alguns grups han expressat dubtes sobre la previsió d’habitatge assequible.
Les cinc claus del nou 22@
En realitat, el pla del 22@ es tracta d’una modificació del Pla General Metropolità que inclou aquestes novetats:
- Més habitatge assequible. Es duplica la previsió que hi havia al pla de l’any 2000 i es fixa un potencial de 12.000 pisos públics. Si s’hi sumen els privats, s’arriba a un màxim de 17.000 habitatges, dels quals en queden per construir uns 7.000.
- 1 milió de m² d’oficines. L’ampliació del nombre d’habitatges a la zona no resta l’espai disponible per a activitat econòmica, amb un milió de metres quadrats pendent de desenvolupar. Es vol obrir el ventall d’empreses perquè no només siguin del sector tecnològic.
- Nous equipaments. Amb l’augment d’habitatges es busca aconseguir vida de barri al 22@. Per fer-ho possible, es reserven 15 solars per a equipaments, entre els quals un mercat. La ubicació es vol pactar amb els veïns.
- Protecció de finques i passatges. El pla urbanístic preserva el passat industrial de la zona amb la protecció de 450 finques i 20 passatges històrics que encara es conserven.
- Eixos verds. Un de cada tres carrers es convertiran en eixos verds de prioritat per als vianants.
El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha posat èmfasi en la creació de l’Oficina del 22@ com a “motor de desenvolupament” de la zona. També ha anunciat pactes amb el govern com ara elaborar un catàleg de patrimoni o un Pla d’usos a Sant Martí. Des de Junts, Jordi Martí ha justificat el vot en contra perquè el pla incorpora “més desitjos que no realitats futures”, i ha dit que no hi haurà prou habitatge lliure per als treballadors nous que vindran.
Celestino Corbacho (Cs) ha expressat dubtes sobre que es pugui fer tot l’habitatge assequible previst i ha censurat que es vulguin convertir carrers en “zones verdes” (per a l’aparició d’eixos verds). Per això últim, ha augurat problemes judicials si es porta el text als tribunals. El popular Óscar Ramírez ha descrit el nou pla del 22@ com “el pla impossible” perquè incorpora objectius “poc realistes”. També ha reclamat habitatge “per a tot tipus de veïns, no només social”.
Des de Valents, Óscar Benítez, ha insistit en aquesta qüestió i ha criticat que “no es deixi res” per a habitatge lliure: “no volíen mixtura social?”.