Els mals resultats dels socialistes en les últimes eleccions europees han estat el detonant final perquè Pere Navarro hagi decidit plegar com a primer secretari del PSC. Diu que ho fa perquè és el millor per al partit davant dels canvis profunds, diu, a què s'han d'enfrontar els socialistes catalans. PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Després de parlar i escoltar molta gent com els deia, he arribat a la conclusió que la millor manera de contribuir a aquests canvis és renunciar a la primera secretaria del PSC durant el proper consell nacional que tindrà lloc el 14 de juny // estic segur que aquesta és la millor decisió pel partit Els resultats de les eleccions han estat el factor definitu de la renúncia però també hi han tingut un paper decisiu les tensions internes dins del PSC, sobretot pel procés sobiranista. Navarro ha lamentat que la pluralitat que ha defensat al capdavant del PSC també hagi servit per criticar constament les decisions de la direcció del partit. PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Alguns van decidir aprofitar el caràcter plural dels nostres òrgans de direcció i de les nostres candidatures per subratllar de forma permanent i pública diferències de criteri i fins i tot vulnerar els acrods presos de forma democràtica després d'intensos debats ". En la compareixença Navarro ha volgut destacar els aspectes positius de la seva etapa com a primer secretari del PSC. Dels negatius se n'encarregarà, assegura, el pròxim líder dels socialistes. PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Ja hi haurà qui assenyalarà els errors però en tot cas evidentment en la gestió hi ha coses positives i negatives però permetim que avui aqui destaqui les positives". De la part positiva Navarro n'ha destacat haver convençut el PSOE de la necessitat de reformar la Constitució per aconseguir un nou tracte cap a Catalunya i també, en clau interna, haver impulsat els processos de primàries per triar els candidats socialistes. Pere Navarro presentarà la dimissió dissabte en el consell nacional del PSC, que haurà de decidir si es constitueix, o no, una comissió gestora que dirigeixi el partit fins que se celebri el congrés extraordinari del qual surti la nova direcció dels socialistes catalans. La nova direcció decidirà quin paper tindrà Navarro dins del PSC, per començar si seguirà o no com a president del Grup Parlamentari.

En una compareixença de premsa a la seu del carrer de Nicaragua, Navarro ha comunicat la renúncia a liderar el partit a Catalunya, que es farà efectiva en el consell nacional del proper dissabte, 14 de juny. El fins ara primer secretari ha dit que després dels resultats a les eleccions europees calia donar un senyal fort que el PSC és capaç d’introduir canvis profunds. “Estic segur que aquesta és la millor decisió per al partit”, ha dit.

Navarro ha resumit els dos anys i mig de trajectòria en la direcció del partit, dient que ha intentat prendre decisions “dialogant amb molta gent” i deixant un llegat com les eleccions primàries per triar candidat a l’Ajuntament de Barcelona i a les europees. El dirigent creu que ha practicat tant com ha sabut el diàleg intern i extern, i ha llançat retrets als crítics del partit, a qui ha acusat d’aprofitar la llista d’integració i els òrgans públics del partit per fer sentir la seva discrepància permanent i “vulnerar els acords presos de manera democràtica”.

El primer secretari sortint ha exposat les línies mestres de la seva col·laboració amb el govern de Catalunya. Ha lamentat que Mas rebutgés el marc d’estabilitat ofert pels socialistes i que també s’abandonés la via del pacte fiscal. S’ha mostrat convençut que la reforma federal “està fent el seu camí” com una via sorgida des de Catalunya que ha estat adoptada com a full de ruta per tots els socialistes espanyols en els acords de Granada. “No és la tercera via, és la primera perquè és la que millor serveix els ciutadans.”

Navarro ha tancat la intervenció reflexionant sobre el vertigen dels darrers esdeveniments polítics. “Els temps corren molt més ràpids que en la política d’ara fa 15 o 20 anys”, ha dit.

Els crítics hi veuen una “oportunitat de reconstrucció”

Els diputats crítics del PSC Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura han considerat avui que la dimissió de Pere Navarro suposa una oportunitat per iniciar un procés de “reconstrucció” per mirar d’acostar el partit cap a la consulta sobiranista.  Segons Joan Ignasi Elena, els socialistes han de tornar al discurs nítidament clar des del punt de vista ideològic de l’esquerra i “recuperar la centralitat en l’àmbit del catalanisme, amb el dret a decidir com a punt de confluència”.  Marina Geli veu la renúncia de Navarro com una una “oportunitat” per poder celebrar “un congrés reconstituent” que propiciï que el PSC pugui tornar a ser l’opció majoritària entre els catalans i perquè el partit “torni a la consulta de forma inequívoca”.  De la seva banda, Ventura creu que la dimissió de Navarro era “imprescindible” però “per si sola no servirà de res” si només queda en “una operació de maquillatge” i no condueix a una refundació real del PSC.

Comparteix a: