El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assegurat que la concessió dels indults als presos del procés aprovada aquest dimarts pel Govern espanyol és un pas que “ajuda a generar credibilitat al camí de la negociació i l’acord per resoldre el conflicte”. “És el moment de tornar a fer política”, ha dit Aragonès, en una declaració institucional des de Palau i acompanyat pels consellers del seu govern.

El cap de l’executiu s’ha mostrat disposat a destinar “tots els esforços” per fer possible una nova etapa de negociació política entre Catalunya i l’Estat per resoldre un conflicte que “porta massa temps enquistat”. Tot i això, ha explicat que els nou líders independentistes que abandonaran la presó en les properes hores en sortiran “amb la voluntat reforçada de construir la república catalana“.

Amnistia i autodeterminació com a solució

Aragonès ha insistit, tal com va fer ja aquest dilluns, que la concessió dels indults no és un punt final, ja que no resol “la situació dels exiliats, amb Carles Puigdemont al capdavant”, ni tampoc la “causa general” que, ha dit, hi ha contra l’independentisme, amb centenars de càrrecs polítics i manifestants pendents de judici. Per això, ha exigit l’amnistia i permetre el dret a l’autodeterminació.

“És l’hora de l’amnistia, […] d’un referèndum acordat. És l’hora de la solució que genera més consens intern, que està avalada internacionalment i que garanteix una cohesió social del tot irrenunciable.
Pere Aragonès, president de la Generalitat

En aquest sentit, el cap de l’executiu català ha defensat l’amnistia com l’eina per “posar fi a tota la repressió” i ha volgut destacar la “determinació” del seu govern per aconseguir-la. Mentre aquesta no arriba, ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que compleixi amb la petició del Consell d’Europa per, a banda d’alliberar els presos, permetre el retorn dels polítics que són a l’estranger. “Exigim a l’Estat que treballi per a una sortida acordada al conflicte, que parteixi dels principis fonamentals de la democràcia“, ha reiterat.

Lamenta que continuïn les inhabilitacions

El govern de la Generalitat considera que la concessió dels indults per part del Govern espanyol és “un reconeixement que les condemnes van ser injustes“. Aragonès s’ha mostrat satisfet pel fet que la mesura acaba amb el patiment tant dels nous líders independentistes com de les seves famílies, però lamenta que romanguin inhabilitats. “Continuen limitant els seus drets polítics”, ha afirmat el president.

Abans de la compareixença institucional, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha avançat que Aragonès compareixerà al Parlament de Catalunya “els propers dies” per valorar no només els indults, sinó també la resolució del Consell d’Europa. De moment, però, no s’ha concretat la data d’aquesta compareixença.