Una desena d’associacions del districte de Gràcia s’han trobat aquest dissabte al matí per debatre sobre el futur de la vila. L’última proposta de l’Ajuntament de Barcelona per modificar el Pla General Metropolità (PGM) al nucli antic de Gràcia no convenç tots els veïns. Tot i que la proposta final redueix considerablement el nombre d’expropiacions d’habitatges, passant de 42 a nou finques, algunes associacions lamenten que el nou planejament no té una visió nítida sobre què es vol fer amb Gràcia.
El problema de les expropiacions no és només aquesta afectació, sinó que a vegades no hi ha calendari. Algú pot estar afectat, però no saber quan passarà. Et fa estar als llimbs
Tot i que les expropiacions preocupen els veïns, no és l’única qüestió sobre la taula, recalca Bonet. Alguns també lamenten que el nou planejament no té en compte el patrimoni del districte, que les places que es dissenyen són massa dures i que la mobilitat continua sent un problema a resoldre.
La Roser Latorre ha explicat a betevé el cas que l’afecta en primera persona. Viu al carrer de Maignon, a La Salut, i denuncia que darrerament s’hi han construït edificis d’altures que sobrepassen la normativa. El nou pla PGM, diu Latorre, “tenia l’esperança que modifiqués aquesta aberració”. Ha afegit que la previsió és eixamplar 16 metres el carrer, però que encara no s’ha fet. I, per tant, segons la normativa, no es poden alçar els pisos. En aquest punt denuncia que el nou PGM “no respecta aquest fet”.
Veus discordants amb les crítiques
A la trobada també hi han aparegut veus discordants, que veuen amb bon ull el pla urbanístic. Defensen la importància de tenir sòl públic de reserva. Tal com ha explicat en Toni Ramon, de l’associació Gràcia, cap a On Vas?, “aquest pla té coses que estan molt bé, com per exemple la millora ambiental o el reconeixement d’equipaments existents”.
En total, a la sala gran del Lluïsos de Gràcia s’hi han aplegat una quarantena de veïns i el govern municipal ha seguit la trobada en línia.