Dels 73 barris que té Barcelona, només vuit es deslliuren dels pisos turístics. Per tant, segons dades oficials de l’Ajuntament, els altres 65 barris tenen almenys un habitatge d’ús turístic (HUT) registrat. Aquesta xifra surt del recompte de llicències que ha atorgat el consistori perquè els pisos puguin operar com a allotjaments turístics: en total, 9.818 llicències són vigents a Barcelona. Els pisos turístics il·legals s’escapen de les dades oficials.

En concret, els únics vuit barris que no tenen cap pis turístic oficial són Can Peguera, Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, Torre Baró i Vallbona (Nou Barris), la Clota i Montbau (Horta-Guinardó), i Baró de Viver (Sant Andreu). Tots aquests són barris perifèrics de la ciutat, allunyats del centre.

Els barris amb més oferta

Amb un cop d’ull a la llista d’HUT de Barcelona es fa evident que el districte preferit és l’Eixample, que acumula el 45 % de les llicències turístiques. Pel que fa a barris, la Dreta de l’Eixample ocupa la primera posició, amb 1.655 pisos vacacionals. Molt per sota queden el segon i el tercer barri amb més llicències turístiques: la Vila de Gràcia (762 HUT) i la Sagrada Família (750 HUT).

A continuació, la distribució de les llicències per districtes:

  • l’Eixample: 4.467 llicències
  • Sants-Montjuïc: 1.195 llicències
  • Sant Martí: 1.181 llicències
  • Gràcia: 1.081 llicències
  • Ciutat Vella: 648 llicències
  • Sarrià – Sant Gervasi: 621 llicències
  • les Corts: 270 llicències
  • Horta-Guinardó: 226 llicències
  • Sant Andreu: 89 llicències
  • Nou Barris: 40 llicències

Un únic pis turístic en tot el barri

En canvi, a la part baixa de la taula, criden l’atenció un grapat de barris que només tenen un sol pis turístic en oferta: la Vall d’Hebron (Horta-Guinardó), la Guineueta (Nou Barris), Canyelles (Nou Barris), el Bon Pastor (Sant Andreu) i el Turó de la Peira (Nou Barris). El cas del Turó de la Peira és, precisament, el més cridaner perquè ha estat l’últim barri a entrar al registre oficial de llicències per a pisos turístics: fins al 2022 no hi constava cap pis turístic. Això va canviar el 2023, quan es va incloure un HUT al carrer del Nil.

El cert és que Barcelona no concedeix noves llicències per a habitatges d’ús turístic des del 2014, però durant els últims anys hi ha hagut fluctuacions en el nombre de pisos turístics a la ciutat. La raó han estat alguns processos judicials i algunes escletxes en la normativa que han fet incorporar més pisos a l’oferta turística. Un dels casos més sonats va ser el d’un bloc del carrer de Tarragona, que el 2023 va aconseguir 120 llicències de cop per l’embolic judicial que hi va haver amb el PEUAT —el pla que veta l’obertura d’allotjaments turístics a Barcelona.