Durant una hora de discurs, el president Montilla no s'ha cansat d'invocar els partits a un pacte per defensar l'Estatut. Un full de ruta a prova de neguits i que ha de ser vàlid després de les eleccions. Però Montilla ha admès també que Espanya ha de canviar i entendre que el problema català no és només d'uns quants sinó que forma part de la seva essència. JOSÉ MONTILLA, president de la Generalitat "Crec necessari que el diàleg vagi més enllà de l'acompliment del pacte estatutari. Per emmarcar-se en la necessitat de reforçar el pacte constitucional i revifar l'esperit constitucional obert i integrador". Pel líder de l'oposició, reforçar el pacte constitucional no servirà de res perquè a Madrid no hi ha aliats. Mas ha advocat per començar un nou camí, sense límits, ha dit. Finalment ha estès la mà a Montilla per aconseguir la unitat, i li ha promès donar suport a la resolució que el govern o el president en solitari, presenti. ARTUR MAS, CiU "Vostè és el president. Li demano que exerceixi com a president fent aquesta proposta. El país unit al carrer i el Parlament desunit és una situació que no ens podem permetre". En un gest insòlit, Montilla ha optat per no respondre Mas i ha deixat pas a la resta de portaveus. Des d'Esquerra, socis de govern, han acusat CiU i el PSC de no fer possible la unitat. En tot cas, Joan Puigcercós ha encoratjat el Parlament a iniciar un full de ruta cap a la independència. JOAN PUIGCERCÓS, ERC "Presentarem una resolució en base al que pensem que creia la majoria de ciutadans de la manifestació: i el clam més escoltat era el de la independència". JAUME BOSCH, ICV-EUiA "Avui no hem de fer perfil, sinó estar a l'alçada de la manifestació. Durant la campanya ja direm què volem". Lluny de la unitat contra la sentència, el Partit Popular ha acusat Montilla d'enganyar la ciutadania i generar falses expectatives. DOLORS MONTSERRAT, PP "Vostès han volgut fer el camí a l'inrevés, fent un Estatut amb punts inconstitucionals, i ara volen canviar la Constitució per la porta del darrere". ALBERT RIVERA, Ciutadans "En un estado de derecho, cuando una sentencia se dicta, se acata y se ejecuta. No sólo se acata sino que se ejecuta". El ple s'allargarà fins al vespre, amb el debat de les propostes de resolució que presentin els partits. Hores intenses de negociació per arribar, o no, a un acord unitari.

Montilla s’ha mostrat convençut que el camí a seguir després de la sentència del TC ha de continuar sent el diàleg i la negociació. Tot i això, ha afirmat també que Espanya ha “d’estar disposada a canviar” i admetre que es tracta no “del problema d’uns quants sinó d’un problema constitutiu de la seva pròpia essència”.

De la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, ha dit que reforçar el pacte constitucional no servirà de res perquè a Madrid no hi ha aliats. Mas ha advocat per començar un nou camí, sense límits, ha dit. Finalment ha estès la mà a Montilla per aconseguir la unitat, i li ha promès donar suport a la resolució que el govern o el president en solitari presenti.