A la missa han coincidit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, i l’inspector general de l’exèrcit, Fernando Aznar. La salutació entre ells ha estat una de les imatges més buscades, com també quan s’han donat la pau. Com en els últims anys, l’alcaldessa no hi ha assistit, però sí regidors del PDeCAT, Cs, ERC, PSC i PP. En l’homilia, el cardenal Omella ha reclamat “evitar la confrontació, la violència i el menyspreu als altres”.

Colau ha rebut al president Puigdemont a les portes de la basílica. Tots dos han encapçalat el seguici d’autoritats fins a l’Ajuntament, acompanyats de regidors i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A diferència d’anys anteriors, hi ha hagut poc públic en el recorregut. Alguns dels assistents han cridat “Votarem, votarem!” mentre passava la comitiva política.

L’alcaldessa ha dit que la crida al seny la comparteix molta gent i ha afirmat que la Mercè d’enguany és “exemplar” perquè “la gent reivindica i gaudeix de la festa des del respecte a la diversitat d’opinions”. Xavier Trias (PDeCAT) ha dit que “el seny és bàsic” i que no vol dir en cap cas perdre les conviccions sinó expressar-les. Des d’ERC, Alfred Bosch ha sentenciat que “el seny és democràcia”, en clara al·lusió al referèndum de l’1 d’octubre.

La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha celebrat la crida al seny i ha aprofitat per demanar a Puigdemont que desconvoqui “el referèndum il·legal”. Mejías, com també Alberto Fernández Díaz (PP), han lamentat que la Mercè s’hagi “polititzat”. “Han de ser dies de concòrdia i convivència”, ha afirmat. El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha negat que la festa s’hagi polititzat sinó que “és un reflex del que passa en aquest país”.