palestina ple municipal febrer

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha reclamat per majoria a l’alcaldessa, Ada Colau, revocar la suspensió de relacions amb Israel i restablir l’agermanament amb Tel-Aviv. La petició s’ha fet a instàncies del PSC, soci de govern, amb una proposta que censura “la decisió unilateral” de Colau amb un decret d’alcaldia. Junts, Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat a favor, ERC ha fet una abstenció i només BComú s’hi ha oposat.

La votació, però, no és vinculant i preval el decret que Colau va signar per suspendre les relacions de forma temporal amb l’Estat d’Israel. De fet, el Plenari també ha rebutjat la iniciativa ciutadana que va motivar la decisió de l’alcaldessa i que la Comissió de Presidència ja va tombar. En el cas de la iniciativa ciutadana, els comuns s’han tornat a quedar sols, ERC s’ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra. Precisament en el debat de la iniciativa ciutadana Colau ha defensat la seva decisió.

Estem denunciant una violació de drets humans. Assumeixo la responsabilitat de suspendre relacions, no es pot callar contra l’apartheid”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Cos a cos entre tinentes d’alcaldia

El debat impulsat pel PSC ha propiciat un cos a cos entre la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez (de BComú), i la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC). Pérez ha recordat a la seva companya socialista de govern que l’alcaldessa, Ada Colau, va fer servir “els mateixos arguments” per suspendre relacions amb Israel que quan es va trencar amb Rússia arran de la invasió d’Ucraïna: “Potser volen que reprenguem la relació amb Putin… No ho crec”, ha dit.

Laia Bonet ha retret a Pérez que comparar els dos trencaments “és una estratègia barroera” i li ha recordat que en aquella ocasió “no hi havia una majoria al Plenari en contra de la decisió” i que “ningú va demanar un ple extraordinari”. Les tensions entre les dues sòcies del govern municipal han generat la crítica de la resta de grups de l’oposició.

Un ple extraordinari reforça la petició

ple Ajuntament Israel

Després del ple ordinari del mes de febrer, l’Ajuntament de Barcelona ha celebrat una sessió extraordinària (impulsada per Junts, Cs, el PP i Valents) que també ha demanat a Colau reprendre les relacions amb Israel, Tel-Aviv i Gaza. En aquest cas, Esquerra s’ha sumat a BComú i hi ha votat en contra. Durant el debat, la líder de Valents, Eva Parera, ha amenaçat amb una demanda a l’alcaldessa per delicte d’odi.