La manifestació del 8 d’octubre a Barcelona de Societat Civil Catalana ha reunit milers de persones contra l’amnistia i l’autodeterminació. Hi han participat 50.000 persones, segons fonts municipals i 300.000, segons Societat Civil Catalana. Amb el lema “No en el meu nom ni amnistia ni autodeterminació”, la protesta ha transcorregut pel passeig de Gràcia, des del carrer de Provença fins a la Gran Via.

Puigdemont i Sánchez, blanc de les consignes

“Puigdemont, a presó” és un dels crits que més s’ha sentit entre els assistents. També hi ha hagut consignes contra el president del govern, Pedro Sánchez. La protesta ha transcorregut sense incidents destacables, excepte la detenció d’una dona acusada de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat.

Dirigents del PP i de Vox

A la manifestació hi han assistit dirigents polítics de partits com el PP i Vox. S’hi han vist, per exemple, el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, la presidenta de la Comunitat de Madrid i Isabel Díaz Ayuso —acompanyada de pràcticament tot el seu govern— i dirigents de Vox, com Santiago Abascal. També hi han participat els dirigents municipals del PP, Daniel Sirera i de Vox, Gonzalo de Oro Pulido.

13:53
   

50.000 persones a la protesta, segons l’Ajuntament

Segons l’Ajuntament, a la protesta d’aquest diumenge hi han participat 50.000 persones, tot i que els organitzadors, Societat Civil Catalana, eleven la xifra fins a les 300.000. La manifestació ha acabat amb els parlaments dels responsables de Societat Civil Catalana a l’escenari.

13:25
   

Activistes antifeixistes protesten contra la presència de l’extrema dreta a la manifestació contra l’amnistia

(ACN) Una quarantena de persones s’han concentrat aquest diumenge al migdia prop del passeig de Gràcia de Barcelona per protestar contra la presència de l’extrema dreta en la manifestació organitzada per Societat Civil Catalana contra l’amnistia als independentistes. Convocats per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), els activistes s’han concentrat al carrer de València, entre la Rambla Catalunya i el passeig de Gràcia, i han pintat a terra diversos drets, noms de moviments socials i col·lectius que consideren “trepitjats” per l’extrema dreta. 

13:19
   

SCC titlla l’amnistia “d’aberració inconstitucional” i demana un pacte entre la “gran centralitat política” d’Espanya

(ACN) La presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), Elda Mata Miró-Sans, ha titllat l’amnistia “d’aberració inconstitucional” i considera que en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez s’està intercanviant la “governabilitat d’Espanya” a costa de “favors polítics”. El  vicepresident de l’entitat, Álex Ramos, ha reclamat un pacte entre la “gran centralitat política” que inclogui des de la centre dreta fins a la centre esquerra abans d’acords “amb els extrems”.

13:08
   

300.000 persones a la protesta, segons els organitzadors 

Societat Civil catalana assegura que a la protesta hi ha participat 300.000 persones i que a més, 400.000 l’han seguit per streaming. El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, ha carregat, durant el seu parlament contra la portaveu del govern, Patrícia Plaja. “Ha dit que la manifestació d’avui és contra els catalans i això no és veritat”, ha afirmat.  

13:01
   

Els cartells de la protesta: “Que et voti Txapote”

A la manifestació contra l’amnistia hi participen molts col·lectius que duen pancartes amb diferents missatges, que s’adrecen especialment a Pedro Sánchez. En una d’elles s’hi pot llegir, per exemple “Que et voti Txapote” o “No et fa vergonya?” . El crit de “Puigdemont, a la presó” és un dels més recurrents.

12:54
   

Incident amb una pancarta 

Durant la protesta s’ha produït un incident amb una manifestant que duia una pancarta en què es podia llegir: “Felip VI còmplice del cop d’estat a les urnes, a la democràcia i a la voluntat dels espanyols”. Per motius que encara no han transcendit, els Mossos han retirat la pancarta i s’han endut a la dona que la duia a un dels furgons policials.

 

12:47
   

Ayuso denuncia que Sánchez vol acordar l’amnistia “de forma tirana”

Isabel Díaz Ayuso denuncia des de Barcelona que Pedro Sánchez “vol portar-nos a un carreró sense sortida de forma tirana”. En aquests termes s’ha expressat la presidenta de la Comunitat de Madrid aquest diumenge, abans de participar de la manifestació contra l’amnistia convocada per Societat Civil Catalana. En una atenció als mitjans Ayuso ha criticat que “set vots” no poden decidir “qüestions que afecten el futur i la unitat d’Espanya”. En aquest sentit, la dirigent popular ha reblat: “Ningú pot canviar el destí de la nació, fer-ho d’esquena a la resta i retorçant les lleis”. 

12:45
   

Milers de persones a la protesta 

La manifestació continua avançant pel centre de la ciutat. Hi assisteixen milers de persones, que criden consignes contra l’amnistia i a favor de la unitat d’Espanya. També s’han sentit crits de “Puigdemont, a la presó!” 

 

12:39
   

Feijóo denuncia que l’amnistia és una “decisió reaccionària” i insta la “immensa majoria de catalans” a rebutjar-la

Per a Alberto Núñez Feijóo, una llei d’amnistia seria una “cacicada” i una “decisió reaccionària”. Així ho ha denunciat el president del PP .”L’amnistia no busca la reconciliació, no busca la convivència”, ha criticat el dirigent popular, que ha estat envoltat dels barons del seu partit. En aquest sentit, ha assegurat que “el PSOE està fent un negoci, la presidència del govern per set vots independentistes”. I és per això que ha apel·lat a la “immensa majoria de catalans”, siguin independentistes o no, a rebutjar la llei d’amnistia.

 

12:15
   

Comença la protesta

La manifestació ja ha arrencat al centre de la ciutat. La capçalera, està formada per diversos dirigents del Societat Civil Catalana que sostenen una pancarta on es pot llegir: “No en el meu nom. Ni amnistia ni autodeterminació”.

11:46
   

Daniel Sirera: “Trobo estrany que els socialistes no estiguin aquí” 

El president del grup municipal del PP a Barcelona assisteix també a la manifestació contra l’amnistia, amb altres dirigents del PP. Assegura que “Barcelona va ser la zona 0 de tot el que va passar el 2017” i per això creu que els barcelonins “hem de sortir al carrer”. Afirma que “hi ha molts votants del PSOE” que no estan d’acord amb l’amnistia. Diu que li va demanar a l’alcalde Collboni “que l’acompanyés” i diu que “troba estrany que els socialistes no estiguin aquí”. Assegura que la manifestació defensa el mateix que havien defensat “Sánchez i Collboni fa un mes”. 

 

11:32
   

“Ayuso guapa, Ayuso presidenta” 

Els dirigents del PP ja han arribat a la manifestació. Hi ha Alberto Núñez Feijoo i també Isabel Díaz Ayuso. Precisament la presidenta de la Comunitat de Madrid ha acaparat part de l’atenció d’alguns dels assistents a la protesta, que l’han aplaudit i han cridat “Ayuso guapa, Ayuso presidenta”.  

11:28
   

Societat Civil Catalana: “L’amnistia no és una bona solució” 

Quan queden poc més de 30 minuts per a l’inici de manifestació, els dirigents de Societat Civil Catalana han atès als mitjans de comunicació. El vicepresident de l’entitat, Álex Ramos, ha criticat que el govern hauria de “governar per a la majoria dels espanyols” i afirma que l’amnistia “no és una bona solució, ni molt menys”.  Assegura que “no es pot pactar amb els extrems”.

11:08
   

Recorregut de la manifestació de Societat Civil Catalana

Sota el lema “No en mi nombre”, la protesta arrencarà a les 12 h des de la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer de Provença. Els manifestants recorreran el passeig fins a arribar a la Gran Via, on finalitzarà la protesta.

A continuació et detallem la llista de carrers que creuarà la manifestació al seu pas pel passeig de Gràcia:

  • Provença
  • Mallorca
  • València
  • Aragó
  • Consell de Gent
  • Diputació
  • Gran Via de les Corts Catalanes
10:07
   

Qui participarà a la manifestació?

PP, Vox i Cs han anunciat la seva participació a la manifestació d’aquest diumenge. De fet, diversos dirigents d’aquestes formacions polítiques estaran a Barcelona. És el cas del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el líder de Vox, Santiago Abascal, o el secretari general de Cs, Adrián Vázquez. Tots tres partits també han fet una crida a afiliats i simpatitzants a donar-hi suport.

Societat Civil vol evitar que els polítics acaparin el focus de la mobilització. Per això, l’entitat ha decidit que a la capçalera no hi hagi representació de cap partit. Totes les formacions polítiques aniran en un segon bloc de la mobilització “per darrere de la societat civil”.