La representació dels partits a les empreses municipals i les retribucions dels regidors han estat, precisament, els que més han enfrontat govern i oposició durant les últimes setmanes. L’acord ha arribat en el darrer sospir.

En el capítol dels sous dels regidors pren força que s’imposi la congelació de salaris i que no tiri endavant la proposta del govern, que volia rebaixar les retribucions entre un 15 i un 27%. La majoria de grups és partidària de congelar els sous (CiU, Ciutadans, PSC i PP) i tot fa pensar que aquest escenari acabarà guanyant. Tot i això, des del govern assenyalen que els càrrecs electes de Barcelona en Comú s’autoimposaran cobrar 2.200 euros al mes com recull el codi ètic d’aquesta formació. Passa el mateix amb la CUP, que rebaixa la quantitat a 1.600 euros.

ERC ja ha anunciat que s’abstindrà en aquest punt perquè, tot i que considera insuficient la rebaixa proposada pel govern, l’executiu sí que li ha acceptat debatre un codi ètic de l’Ajuntament que reguli sous i contractacions de càrrecs de confiança. La CUP també ha dit que troba insuficient la rebaixa de sous que volia el govern i que aposta per una reducció més dràstica dels salaris.

Pel que fa a les empreses municipals govern i oposició han negociat fins a última hora per trobar un acord que satisfaci les dues parts. El govern volia tenir el control majoritari als consells d’administració de totes les empreses, però l’oposició reclamava que hi hagués la mateixa representació que al ple, és a dir, que el govern no tingués la majoria. En aquest punt pren força una solució de consens, que seria que a B:SM i BIMSA, les dues empreses de més pressupost i volum inversor, la representació dels partits sí que fos proporcional al plenari.

On sí que hi ha acord és en la composició i presidència de les comissions de plenari. En aquest mandat n’hi haurà quatre i totes les presidirà l’oposició. N’hi haurà una de centrada en Economia i Hisenda, presidida per Ciutadans. CiU presidirà la Comissió de Presidència i Seguretat, mentre que Esquerra ho farà amb la de Drets Socials. L’última comissió, la d’Urbanisme, la presidirà el PSC.

L’alcaldessa presidirà el ple

Una de les novetats d’aquesta sessió serà veure la ubicació dels regidors a les bancades de la sala. S’estrenen 26 regidors, entre els quals l’alcaldessa. Però molts dels que repeteixen no s’asseuran precisament als mateixos llocs que fins ara. Ada Colau recupera la tradició que sigui l’alcalde qui presideixi el plenari. Per això la veurem asseguda sota el quadre de la Reina Regent i del bust del rei Joan Carles. Al costat tindrà asseguts dos tinents d’alcalde: Gerardo Pisarello i Laia Ortiz.

Els altres tinents d’alcalde i els regidors de Barcelona en Comú, el govern, seuran a la bancada de l’esquerra de l’alcaldessa. En aquesta bancada hi haurà asseguts també els grups municipals d’Esquerra, el PSC i la CUP. Aquests últims són els únics que no han volgut tenir ni el president de grup ni el portaveu a primera fila, de manera que han preferit seure tots tres a última fila. Els altres tindran representació a primera fila.

A l’altra bancada hi haurà els regidors de CiU, Ciutadans i el PP. Per part de CiU, Xavier Trias mantindrà el mateix seient que tenia com a alcalde i que també va ocupar com a cap de l’oposició. A primera fila hi haurà asseguts representants també de Ciutadans i del PP, que ha volgut mantenir l’escó que sempre han ocupat els presidents de grup populars.

En ser una sessió extraordinària, avui no hi haurà sessió de control al govern. Cada grup té 10 minuts d’intervenció que es poden repartir entre els regidors que ho vulguin. Serà, per tant, una sessió de poc més d’una hora de durada, però amb molt contingut polític per ser la primera del mandat i amb l’interès afegit de veure els set grups municipals en acció.

Comparteix a: