El govern de Xavier Trias ja ha començat a posar fil a l'agulla per al pla d'actuació municipal, el docum ent que ha de marcar la línia d'actuació de tot el mandat. A partir del pas que s'ha donat avui, comença a elaborar-se a través de la participació ciutadana i també de les aportacions de tots els grups polítics. L'alcalde, que necessita suports per aprovar-lo, ha demanat als partits que es mirin el pam amb bons ulls. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo els hi demano que s'involucrin, que sentin aquest pla d'actuació municipal com una eina per incorporar ells les coses que creuen que són importants per la ciutat, és un tema que com més siguem a donar suport a un pla d'actuació municipal millor" Proximitat, gestió rigorosa i sobretot el focus posat en la lluita contra la crisi. El pla d'actuació municipal estarà molt lligat amb el pressupost. El govern municipal preveu invertir-hi durant aquest mandat 1.900 milions d'euros, tot i que una part, 300, ja estan compromesos en inversions de l'executiu anterior. Inversió, però també voluntat d'estalvi. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Mantenir l'estalvi brut del 15 per cent brut per poder finançar aquestes inversions que necessiten la ciutat. No volem caure en unes inversions que generin una despesa que la ciutat no necessita." Del 8 de març al 3 de maig hi haurà un procés participatiu que preveu que costi 385.000 euros, una quarta part, segons el govern, del que es va gastar el consistori anterior pel mateix procés.

El govern municipal afirma que els 1.900 milions d’euros que es volen invertir s’assoliran “amb un gran estalvi, austeritat i rigor dels comptes, per tal de prioritzar i després, invertir més”. La intenció és invertir “sense incrementar el deute i mantenint i millorant la solvència dels comptes municipals”.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha explicat que els eixos estratègics de l’actuació de govern seran el benestar social, el progrés econòmic i la confiança en l’Ajuntament.

Des de l’equip de govern també s’ha parlat d’objectius financers i la segona tinenta, Sònia Recasens, ha dit que la intenció de l’equip de govern és assolir el dèficit zero a partir de 2013, “de cada 100 euros d’ingressos, en destinarem 15 a l’estalvi brut”.

Procés participatiu 2.0

El PAM s’elaborarà a través d’un procés participatiu i d’una campanya de comunicació que s’obrirà el proper 8 de març i que s’allargarà fins al 3 de maig. La participació es podrà efectuar amb butlleta, per telèfon i de forma presencial, però també es volen potenciar les xarxes socials.