El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a tràmit el recurs de cassassió que va presentar l’Ajuntament de Barcelona, i manté l’anul·lació del Pla d’allotjaments turístics (PEUAT). El TSJC ja va anul·lar el pla hoteler en una sentència el juliol del 2019 perquè no incloïa una memòria econòmica. El document blindava el centre de l’obertura de nous hotels i en permetia a la perifèria amb condicions. El govern municipal, però, argumenta que la regulació continua en vigor.

Sanz: “Seguim tenint un PEUAT”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que des del gener ja hi ha aprovada una actualització del PEUAT, i que, per tant, aquest pla es manté vigent. “Ens vam anticipar, hem corregit tot el que ens demanaven i avui tenim un PEUAT aprovat inicialment i té més seguretat jurídica”, ha afirmat. La Comissió de Govern va aprovar inicialment el nou text del pla al gener, que ara es troba en fase d’exposició pública, i pendent de l’aprovació definitiva al Plenari, circumstància que, segons diuen, no resta validesa al text.

“Ens vam anticipar, hem corregit tot el que ens demanaven i avui tenim un PEUAT aprovat inicialment i té més seguretat jurídica perquè sabem que compleix amb els requeriments d’aquesta sentència.”

Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Sanz argumenta que “les prohibicions que fixava el PEUAT el 2017 segueixen vigents“, és a dir, que no es poden ampliar ni obrir nous establiments turístics a la zona central de la ciutat, i tampoc no es poden demanar llicències d’habitatges d’ús turístic. La tinenta d’alcalde també ha qualificat de discutible la sentència del TSJC perquè cap altre pla especial no ha necessitat una memòria econòmica.

El PEUAT ha limitat el creixement hoteler a l’1 %

El PEUAT va ser una de les mesures estrella del primer mandat d’Ada Colau, un pla controvertit que va arribar després que l’Ajuntament suspengués durant dos anys la concessió de tot tipus d’allotjaments turístics. Des que va entrar en vigor, al centre de la ciutat s’han perdut 940 places hoteleres. En canvi, a la zona on es permetia un creixement sostingut s’han guanyat 2.400 places, sobretot al 22@, Nou Barris, Sant Andreu, Sants i les Corts. En conjunt, doncs, Barcelona ha guanyat 1.460 places hoteleres amb el PEUAT, que representen un 1 % del total. 

L’oposició demana rigor en el nou pla hoteler

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, ha expressat preocupació del seu grup per la sentència que anul·la el PEUAT. “El govern municipal ha demostrat que no és capaç de fer que les coses surtin bé a la primera”, ha dit Coronas, que ha demanat treballar en el nou pla hoteler perquè surti bé. Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha dit que ja van avisar que el pla era “un nyap jurídic” i que “Barcelona ha perdut quatre anys i diners en una cosa que no serveix per res”. Guilarte ha demanat al govern que busqui el consens per aprovar el nou pla per “reactivar el turisme”.

Comparteix a: