Maragall també fa palès que ara és l’hora de la “rendició o repressió”
i fa referència a l’última sessió al Congrés dels Diputats, en la qual el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, es va mantenir ferm en la negativa de diàleg i va donar cinc dies al president Carles Puigdemont perquè li aclarís si havia declarat la independència.
L’exeurodiputat ha fet aquest tuit, en què demana al president Puigdemont i al vicepresident Junqueras que assumeixin “el risc de la llibertat”, després de la mobilització espanyolista d’aquest 12-O, a la qual també ha fet referència.
Totalment d’acord.
— Oriol Junqueras (@junqueras) 12 d’octubre de 2017
En la mateixa línia, la CUP Crida Constituent ha fet pública una carta que ha enviat a Carles Puigdemont en què li transmet que la proclamació de la república és necessària. Els cupaires adverteixen que no entendran que “la resposta al requeriment del president Rajoy no se situï en els termes del mandat popular” que el president va assumir dimarts: el del respecte a l’exercici del dret a l’autodeterminació de l’1 d’octubre. “Si pretenen seguir aplicant, ara ja amb requisits formals acomplerts, les previsions de l’article 155 de la Constitució espanyola, i ens volen seguir amenaçant i emmordassant, que ho facin amb la república ja proclamada”, conclou la CUP.
La pressió a l’executiu català s’afegeix també a la que prové de l’ANC, que aquest dijous al vespre ha demanat aixecar la suspensió de la declaració d’independència, perquè assegura que ja no té “cap sentit” mantenir-la suspesa vista la negativa de diàleg de l’Estat espanyol.
Dia de reunions al Palau de la Generalitat
En paral·lel, aquest divendres s’ha vist molt de moviment a la plaça de Sant Jaume. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hi ha intensificat els contactes per consensuar la resposta al requeriment del govern de l’Estat. Al matí s’ha reunit durant més de dues hores al Palau de la Generalitat amb diversos consellers del govern, com Jordi Turull (Presidència), Carles Mundó (Justícia) o Dolors Bassa (Afers Socials). A la tarda han passat pel palau representants de Junts pel Sí i de la CUP i també els dirigents de les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium. Tot i això, fonts de la Generalitat asseguren que la intenció és no respondre al requeriment fins a esgotar el termini donat per l’Estat, que acabarà dilluns a les 10 del matí. El president de la Generalitat assistirà diumenge a la tradicional ofrena floral a la tomba de l’expresident de la Generalitat republicana Lluís Companys, on té previst pronunciar un discurs.
Mas defensa la decisió de Puigdemont
El president del PDeCAT, Artur Mas, ha afirmat que el Govern espanyol podria estar cercant una “rendició humiliant i vergonyant” del govern català i no “un diàleg de debò”. En aquest sentit, Mas ha llançat el missatge que “no la tindran”a l’executiu central. L’expresident de la Generalitat, però, també ha enviat un missatge a l’ANC i la CUP davant les pressions a Puigdemont perquè aixequi la suspensió de la declaració d’independència. Mas ha afirmat que “cadascú fa el seu paper, però cap d’ells no presideix el Govern”, i ha afegit que “qui decideix és el govern”.
Mas ha admès que la seva batalla, ara, és que “pugui haver-hi eleccions constituents catalanes”, unes eleccions en què l’expresident de la Generalitat ja ha descartat presentar-se. Creu que “no em toca tornar a la primera línia executiva”, però deixa la porta oberta a poder optar a un càrrec més honorífic.
Millo assegura que Puigdemont té damunt la taula l’última oportunitat del Govern espanyol
El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha afirmat que aquells que pressionen Puigdemont són els únics que volen l’aplicació de l’article 155. Millo assegura que més enllà d’actors com l’ANC, Òmnium i la CUP, la resta no desitja aplicar la suspensió de l’autonomia catalana, malgrat que el Govern espanyol està treballant per decidir com aplicar-ho si Puigdemont contesta a Rajoy que sí que va declarar la independència dimarts al Parlament.
Millo ha afirmat que malgrat estar en una situació confusa després del discurs de Carles Puigdemont, s’ha obert un “bri d’esperança” gràcies a la resposta de Mariano Rajoy. “Hem volgut llegir l’ambigüitat com una certa aturada, una marxa enrere”, ha afirmat. Segons Millo, des del Govern espanyol s’hauria pogut contestar dimecres amb l’aplicació directa del 155 i no ho va fer, per donar una última oportunitat a Puigdemont perquè “reflexioni“. El delegat del Govern ha assegurat que si el president respon que no, s’obrirà el diàleg entre Catalunya i Espanya, posant especial èmfasi en l’oportunitat que, segons ell, suposa la comissió d’avaluació del model territorial i la reforma posterior de la Constitució. Per això, ha reclamat a Puigdemont que convoqui eleccions.