El Ple del 23 de febrer va signar una declaració institucional promoguda per diverses entitats -PAH, Observatori DESC, FAVB, ABTS i Sindicat de Llogaters- en la qual se sol·licita l’ampliació del parc públic d’habitatge. Entre les mesures concretes hi ha que el 30 % dels edificis de nova construcció i rehabilitació siguin de titularitat pública amb la prioritat de destinar-los a lloguer social.
El segon punt de la declaració consisteix a destinar el 40 % del sostre dels establiments d’allotjament turístic a parc públic. La moció també proposa a l’Ajuntament que estudiï la possibilitat que alguns edificis de titularitat pública passin a ser d’ús residencial, seguint el mateix procés que es va fer amb els antics jutjats de la via Laietana.
Com passar de la moció a la realitat
Ara les entitats han presentat un document amb propostes de com fer que la moció sigui una realitat i Barcelona tingui més habitatge públic. S’han emmirallat en altres ciutats, com Nova York o París, on ja s’han aplicat mesures similars amb èxit. Els diferents grups polítics també han presentat propostes. La PAH ha promès estudiar-les totes i incloure-les en el seu text si el complementen sense fer-ne perdre l’essència.
Per la seva banda, l’Ajuntament ha fet estudis per saber si és viable aplicar la moció. Segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, els informes són favorables tant en àmbit jurídic com tècnic. “Per part de l’equip de govern no hi veiem impediments, ni jurídics ni tècnics, per tirar endavant”, ha dit Janez Sanz.
De moment hi ha consens i bona sintonia no només entre les entitats i l’equip de govern, sinó també amb la resta de grups municipals. Totes les parts s’han citat a una propera reunió prevista per al 22 de maig.