terrassa gracia

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) manté l’ofensiva contra l’ordenança de terrasses de Barcelona i aquest dimecres al vespre l’ha sotmès a debat. Ho ha fet en un acte celebrat a l’Espai Línia, a l’Eixample, en què han participat representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament (excepte Vox, que no hi ha estat convidat). Entre d’altres, l’entitat demana endurir el règim sancionador, penalitzar restauradors que incompleixen el reglament de manera reiterada, canviar els horaris de tancament dels vetlladors i limitar-ne el nombre a les zones massificades.

L’entitat va engegar una recollida de signatures a mitjans del mes de juny per portar al ple municipal un modificació del reglament i ja ha superat la xifra necessària per poder-ho fer.

A favor de fer complir l’ordenança actual

En el debat, la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, ha expressat la posició del govern municipal del PSC i ha dit que estan oberts a fer millores en l’ordenança ja que el reglament actual preveu la possibilitat d’introduir-hi canvis.

Per la seva banda, Ramon Tremosa, de Junts, ha destacat que s’ha de garantir que l’ordenança actual es compleixi. Des del PP, Àngels Esteller ha reivindicat la cultura de la terrassa com a atractiu de la ciutat i ha valorat que la norma actual ja garanteix un equilibri entre restauradors i veïns.

D’altra banda, BComú i ERC sí que serien partidaris de fer una ordenança nova. Pau Gonzàlez (BComú) ha apuntat que el règim sancionador és feble i Jordi Castellana (ERC) ha proposat refer l’ordenança de manera que s’assembli més a la del 2018.

Amb tot, l’alcalde, Jaume Collboni, en el ple de setembre en resposta a un prec d’ERC ja va avisar que rebutja obrir de nou aquest debat “perquè fa poc temps que es va modificar l’ordenança”. “Si fem seguiment, avaluació i control del compliment de les ordenances, no caldrà reobrir un debat que és molt divisiu a la nostra ciutat i que forma part d’un equilibri sensible”, va dir Collboni.

La FAVB valora positivament el debat

Pere Mariné, membre de l’entitat, ha valorat positivament el debat. “Hi ha hagut posicions que no estan alineades amb el que vol la FAVB, però hi ha hagut una sensació generalitzada que s’han de millorar les coses“, ha explicat. Així, ha aclarit que la federació sí que vol terrasses, però considera que és important respectar el descans i l’espai dels veïns. Per això, ha remarcat la necessitat de “trobar un equilibri perquè això deixi de ser un problema”.

El debat de les terrasses

El debat sobre les terrasses a Barcelona fa temps que està encès. Per reduir el soroll nocturn i minimitzar l’incivisme i les molèsties als veïns, en alguns punts de la ciutat ja fa temps que es va decidir avançar-ne l’horari de tancament. Pel que fa a les taxes, un cop ja acabada la bonificació del 75 %, el novembre de l’any passat es van aprovar quotes noves que varien segons la zona i el nombre de taules de cada local. I ara fa quatre anys, el Ple va avalar consolidar les terrasses de bars ampliades a la calçada durant la pandèmia.

Recollida de signatures per arribar al ple

La FAVB necessitava reunir 15.000 signatures en quatre mesos per poder portar la seva iniciativa al ple municipal i incloure-la en un punt de l’ordre del dia. La recollida va començar el 15 de juny i, encara que acabarà el 15 d’octubre, Pere Mariné ha anunciat que ja han superat la xifra necessària. “Barcelona ha estat reconeguda pionera en moltes coses, siguem-ho també a regular els horaris de les terrasses. Us demanem valentia en aquest fet“, ha pregat Mariné.