(ACN) La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebutjat el termini del segon semestre del 2023 que l’ANC ha posat aquest dimarts sobre la taula en la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els presidents d’Òmnium i l’AMI.

“No treballem amb desitjos. Volem guanyar de debò. Volem que Catalunya sigui una república i avui no es donen les condicions per tirar endavant una proposta com la que ha fet l’ANC a correcuita”, ha afegit Vilagrà. A més, la consellera ha explicat que l’ANC no ha consensuat el termini proposat amb les altres dues entitats. Segons Vilagrà, els “desitjos i proclames” no acosten a l’objectiu de la independència.

Puigneró es desmarca de la valoració de Vilagrà

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, diu que la valoració de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, sobre la data límit de l’ANC per a la independència no respon al govern i l’atribueix només a Presidència i ha recordat que al govern no s’ha debatut aquest tema. El vicepresident Puigneró es reunirà aquest vespre per separat amb l’Assemblea per escoltar la seva proposta i després Vicepresidència en farà una valoració.

L’ANC demana declarar la independència “durant el segon semestre del 2023”

L’ANC ha instat el govern a declarar la independència de Catalunya “durant el segon semestre del 2023”. Abans d’entrar a la reunió convocada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les entitats independentistes, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha avançat que posaria aquesta “data límit” sobre la taula perquè coincideixi amb el període de presidència espanyola de la Unió Europea.

“És una finestra d’oportunitat que no es pot desaprofitar”, defensa l’ANC en un comunicat. L’entitat creu que serà un moment de “gran visibilitat i presència internacional” d’Espanya que “dificultarà la repressió i la vulneració de drets fonamentals com les viscudes durant l’1-O”.

L’entitat demana aprovar una resolució el 27 de setembre

A més, l’ANC demana al govern i el Parlament que “mostrin el seu compromís amb la independència aprovant una resolució el pròxim 27 de setembre en el Debat de política general”.

Així, considera que si donen suport a “activar” la declaració d’independència el segon semestre del 2023, això “pot donar el tret de sortida a una gran mobilització ciutadana l’1 d’octubre” d’enguany. Amb tot, l’ANC avisa que es referma en el seu missatge emès per la Diada: “O independència o eleccions”.