Falten pocs dies perquè sigui la Festa Major de Sarrià, que se celebra la primera quinzena d’octubre, i des del districte han enviat una carta als adolescents del barri en què els alerten dels riscos de beure alcohol, drogar-se o consumir determinades substàncies. Avisen que poden derivar en “comportament agressiu o violència masclista”, entre d’altres.

La missiva la signa el mateix Albert Batlle, regidor del districte i tinent d’alcalde de Seguretat. Fonts del govern municipal expliquen que la mesura s’emmarca dins el pla de prevenció de les addicions entre els joves del barri. L’any passat, la primera nit de la festa major va acabar amb incidents al carrer i vuit persones detingudes, tres de les quals menors.

El districte amb més densitat d’alumnes d’ESO i batxillerat

La carta comença posant en context que Sarrià – Sant Gervasi és el districte amb més densitat de centres escolars, i també de nombre d’alumnes, entre els quals d’ESO i batxillerat. En concret, el districte aplega 70 centres educatius amb més de 40.000 alumnes no universitaris.

El text també diu als joves estan en “un moment en què és molt important socialitzar-se, trobar-se amb amics i gaudir de l’oci i la festa”. I subratlla que és important viure aquesta etapa “amb plenitud i tranquil·litat”. Per això, demana que siguin conscients de la importància de fer un ús responsable de l’alcohol i altres productes que creen addicció.

El baix poder adquisitiu dels joves i l’accés fàcil a l’alcohol faciliten les macrobotellades

“Comportament agressiu i violència masclista”

En aquest sentit, la missiva alerta que el consum d’alcohol i drogues pot provocar “comportament agressiu o violència masclista”, i enumera altres riscos com la pèrdua de coneixement, lesions no intencionades i que “pot tenir seqüeles posteriors, algunes per a la resta de la vida”. També afegeix que afecta el cervell i les habilitats físiques i mentals bàsiques.

Massa vegades, una festa no acaba prou bé pel fet de beure en excés, per la barreja de substàncies, o per relacions personals que segueixien estereotips sexistes o classistes.”

El text també insisteix que “són conductes que cal deixar de normalitzar”.

Els més joves, “un col·lectiu vulnerable”

La carta també diu als joves que estan en fase de formació, i que encara que no els ho sembli són “un col·lectiu vulnerable”. Per això diu que és necessari “prendre decisions saludables”, també quan se surt de festa.

Per acabar, informa que el districte disposa d’una Guia de serveis de prevenció i atenció a addicions en adolescents i joves que es pot consultar al web.

Segons les dades municipals, a Barcelona lalcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies més consumides pels estudiants de secundària: un 34 % declara haver-se emborratxat en els últims sis mesos, un 15 % declara que fuma tabac diàriament, i el 16 % admet haver consumit cànnabis en el darrer mes.

La festa major, una de les primeres experiències d’oci nocturn

Fonts del govern municipal han explicat que a la Festa Major de Sarrià hi participen activament molts nois i noies adolescents i que esdevé una de les seves primeres experiències d’oci nocturn. Per això, la carta s’ha enviat unes setmanes abans que comenci la festa major. La carta s’ha fet arribar en el marc del Pla de mesures preventives a les addiccions entre joves i adolescents del districte.

L’any passat, la Festa Major de Sarrià va registrar diversos aldarulls i quatre persones van resultar ferides lleument. La primera nit de la festa, desenes de persones es van concentrar al carrer sense respectar les mesures de la pandèmia. També van resistir-se a l’autoritat, van muntar barricades i van llançar objectes als agents. Al final vuit persones van acabar detingudes, entre elles tres menors d’edat.