El Consell de Ministres ha enviat aquest dimarts a les Corts el projecte de llei de residus i sòls contaminats. El document preveu prohibir, un cop s’aprovi la norma, la introducció al mercat de productes de plàstic com canyes per beure, bastonets per a les orelles, coberts o plats. Dins d’aquest grup també s’hi inclou qualsevol producte fet amb plàstic oxodegradable.
El text que se sotmetrà al debat dels grups parlamentaris preveu igualment restriccions als plàstics d’un sol ús com els vasos per a begudes, inclosos els taps i tapes, i els recipients alimentaris destinats al consum immediat. Aquests productes hauran de reduir-se al 50 % el 2026 respecte al 2020 i un 70 % el 2023.
En tot cas, a partir de l’1 de gener del 2023 estarà prohibida la distribució gratuïta d’aquests productes de plàstic. Per tant, el consumidor haurà de pagar un preu, que es diferenciarà del tiquet de venda. El text també manté la proposta per reduir l’aigua envasada.
Recollida separada i reciclatge per als municipis
El projecte de llei també preveu ampliar la recollida separada dels bioresidus domèstics, a partir del 2022 per a entitats locals amb més de 5.000 habitants i a partir del 2024 per a la resta de municipis. En el cas dels residus tèxtils, olis de cuina usats, residus domèstics perillosos i residus voluminosos, a partir del 2025.
D’altra banda, els residus de construcció i demolició s’hauran de classificar per materials, preferentment en origen a partir del 2022. La demolició haurà de ser selectiva a partir del 2024.
A més, la proposta de l’executiu espanyol preveu altres objectius per a la reutilització i reciclatge de residus municipals, amb un increment del 5 % cada cinc anys, fins a arribar al 65 % el 2035.
El projecte de llei també preveu la regulació dels sòls contaminats i inclou la creació d’un inventari de descontaminacions voluntàries d’aquests terrenys, que serà alimentada pels registres autonòmics.
Ecologistes en Acció ho considera una oportunitat perduda
Ecologistes en Acció considera que amb aquest projecte de llei es perd l’ocasió d’incidir en la generació de residus. El portaveu del grup de residus d’Ecologistes en Acció a Catalunya, Joan Pons Valls, assenyala que amb aquesta proposta el Govern espanyol el que fa és transposar les directives de la Unió Europea.
Respecte als plàstics d’un sol ús, Pons considera que el seu pes és anecdòtic comparat amb els envasos. Creu que l’impost als envasos que preveu el projecte de llei s’acabarà traslladant a la població, però que es tracta d’una quantitat tan simbòlica que no desincentivarà el consum d’aquests productes.