Barcelona Energia (BE) ha aconseguit seduir 3.651 contractes privats (tant famílies com empreses) des que l’any 2019 es va obrir al sector particular. A banda dels contractes privats, l’elèctrica municipal també abasteix 4.680 contractes públics (és a dir, edificis i instal·lacions que depenen directament de l’Ajuntament).

La xifra de privats que reben la llum a través de Barcelona Energia queda molt lluny de les 20.000 famílies que el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, va marcar com a objectiu. Tot i això, aquest dimarts ha defensat en la Comissió d’Urbanisme que els 3.651 contractes privats suposen una facturació del 5 % de l’elèctrica municipal, o el que és el mateix: una quarta part de tota la facturació d’origen privat que –per llei– pot obtenir BE com a màxim.

Per això, Badia ha assegurat que Barcelona Energia “ha demostrat ser un èxit” i que amb el creixement actual sostingut del 100 % anual, el 2024 l’elèctrica pública haurà assolit l’objectiu de tenir un 20 % de facturació privada i, per tant, “el projecte haurà de seguir evolucionant”.

Crítiques de l’oposició al model de BE

A excepció d’ERC, tots els grups de l’oposició han carregat contra el govern municipal per haver-se marcat l’objectiu d’arribar a 20.000 famílies. Francina Vila (Junts) ha demanat al govern Colau-Collboni que “han de fer autocrítica i veure si les expectatives generades estan donant resposta”, i Celestino Corbacho (Cs) ha avisat que els objectius plantejats el 2019 són “una idea de fracàs” i ha exigit “que se centrin en la bona gestió”.

Óscar Ramírez (PP) ha reblat que les xifres demostren “que el canvi de paradigma que van vendre no ha aconseguit arrencar” i Manuel Valls (BCN Canvi) ha instat l’executiu a fer una reflexió: “Què ha fallat? Si ofereixen uns serveis i uns preus tan bons, per què la ciutadania no contracta massivament?”, ha qüestionat. De la seva banda, Max Zañartu (ERC) ha dit que Barcelona Energia hauria de replantejar el model, en especial en l’autoconsum: “L’Ajuntament té eines per incidir-hi i Barcelona Energia és una d’aquestes eines”, ha sentenciat.