uEn la Comissió de Presidència d’aquest dimecres, el Grup Municipal del PP  ha instat el govern municipal a aplicar amb “fermesa i determinació” l’ordenança de civisme i que es modifiqui per tal de definir millor les conductes inadequades. Els populars també han demanat que se suprimeixi el requeriment previ en els casos de nudisme i seminudisme per poder sancionar de manera directa els turistes, així com elevar les sancions i assegurar-ne el cobrament, per evitar la impunitat existent.

La proposta del PP ha estat rebutjada per tots els grups municipals en considerar-la excessivament rígida. Joan Laporta, d’Unitat per Barcelona, ha criticat que els populars busquin en l’ordenança una mena de “Codi penal de la ciutat”. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, també s’ha mostrat en contra de la mesura en considerar que cal advertir les persones abans de multar-les, perquè, segons la Guàrdia Urbana, la mesura és prou eficaç. Forn ha recordat que els populars ja van fer una proposta similar d’enduriment de la mesura el març de 2013.

Sí que ha tirat endavant, en canvi, la proposta del PSC perquè el govern municipal presenti en un termini de tres mesos a la Comissió de Seguiment de l’Ordenança mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana. L’informe inclourà una avaluació de l’eficàcia de les mesures aplicades fins ara, així com un estudi de les actuacions realitzades en l’aplicació de l’article 83.5 de la normativa. En aquest sentit, David Escudé ha preguntat si aquest article (que preveu la possibilitat de sancionar persones estrangeres) s’ha aplicat alguna vegada i ha reclamat que “alhora que es posa la sanció, es reforci la idea que tot i ser turista hauràs de pagar”.

Escudé ha suggerit que s’estableixin mesures de pagament immediat o que es demani als visitants el lloc on estan allotjats perquè no eludeixin la responsabilitat en cas d’haver tingut conductes incíviques o que molestin als veïns. El Grup Municipal del PSC ha suggerit que en paral·lel, s’intensifiqui la informació als turistes que arriben a la ciutat perquè tinguin coneixement sobre els comportaments que no són acceptats o que incomoden els habitants de Barcelona. La proposta dels socialistes ha prosperat amb els vots de CiU, UxB i el mateix PSC, el vot en contra d’Iniciativa (que manté la seva posició de rebutjar l’ordenança en considerar-la una mesura repressiva) i l’abstenció del PP.