dol gestacional cementiri

El cementiri de Montjuïc obre un espai específic per al dol gestacional i neonatal. Es tracta d’una zona en què les famílies que ho desitgin podran enterrar els seus fills de manera col·lectiva i sense cap cost. Els fèretres se situaran a l’interior dels nínxols que hi ha i hi romandran sempre. Estaran identificats amb una làpida dissenyada, especialment, amb uns estels que representen la presència permanent dels nadons.

D’aquesta manera es vol visibilitzar la mort gestacional i neonatal, i al mateix temps facilitar el dol i l’acompanyament a les famílies que han patit una pèrdua durant l’embaràs o després del part. A més de donar-los sepultura, també es farà un acte col·lectiu d’homenatge i comiat cada any, durant el mes d’abril.

ninxol dol gestacional

La zona està delimitada per columnes i senyalitzada amb una inscripció: “Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món”. L’Ajuntament i Cementiris de Barcelona consideren que és un espai “absolutament necessari” per contribuir al “reconeixement social” de les pèrdues gestacionals i neonatals.

D’altra banda, les famílies que ho desitgin podran fer un enterrament individual al nínxol familiar o incineració. En aquest cas, hi ha la possibilitat que n’assumeixi els costos una assegurança de decés, si se’n té.

Informació als hospitals

Més enllà d’aquest espai físic, també s’ha reformulat la informació que es dona a les famílies a l’hospital, quan han patit una pèrdua gestacional o neonatal. Ho ha fet l’Hospital Vall d’Hebron amb l’objectiu de facilitar-los informació clara i amb cura, que es farà extensiva a la resta de centres hospitalaris de la ciutat a través del Consorci Sanitari de Barcelona.

estel dol gestacional

La iniciativa l’han impulsada conjuntament Cementiris de Barcelona, l’entitat Petits amb Llum i el CatSalut, a través de l’Hospital Vall d’Hebron.