El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha anunciat que els republicans facilitaran l’aprovació del pressupost municipal per a l’any 2022, a canvi que els comuns votin a favor del pressupost de la Generalitat. Un anunci que s’ha fet després que el president del govern, Pere Aragonès, ha reunit a primera hora del matí tots els membres de l’executiu català per anunciar-los que havia tancat una entesa d’última hora amb el grup d’En Comú Podem.

Un gest per “l’interès general del país”

Maragall ha anunciat que Esquerra donarà suport als comptes municipals per donar resposta a “l’interès general del país”. Assegura que “els comuns han utilitzat Barcelona i els seus pressupostos com una peça de negociació política“. El líder dels republicans assegura que no estan canviant la seva posició inicial, contrària als pressupostos municipals. “A Catalunya li convé més tenir aquests pressupostos que quedar-se a l’atzar d’altres estratègies o del que els socialistes podrien tractar de condicionar”, afirma. Pel que fa a possible contrapartides en l’àmbit dels comptes municipals és contundent: “No estem pensant a obtenir un determinat rèdit petit o gros derivat de la possibilitat de negociar res”. 

Fins ara, Maragall s’havia mostrat contrari a donar suport als comptes municipals. De fet, els pressupostos municipals van poder superar el primer tràmit a la Comissió d’Economia gràcies als vots de Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita. En canvi, tant els republicans com Junts, Ciutadans i el PP hi van votar en contra.

El lider dels republicans assumeix les contradiccions

El líder municipal dels republicans assegura que l’acord no s’ha fet ni amb la seva participació, ni amb la seva conformitat. Entén, però, que els pressupostos de la Generalitat depenen d’això.

Hem d’actuar amb la responsabilitat i l’assumpció de contradicció que això suposa per a nosaltres, però tenint molt clar que això no modifica la nostra posició
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Maragall treu importància al que la decisió suposarà al consistori barceloní. “Per al que passi a l’Ajuntament no és decisiu ni rellevant, el pressupost el tenen pactat amb Barcelona per Canvi, però els comuns consideren que és molt important que nosaltres fem un gest de conformitat amb la seva proposta”, ha afegit.

Albiach (En Comú Podem): “ERC s’ha posat al costat dels interessos de la ciutadania i de la capital”

La presidenta del Grup Parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha volgut agrair el canvi de parer dels republicans. “Segurament no ha estat fàcil, però s’han posat al costat dels interessos de la ciutadania i de la capital de Catalunya”, ha afirmat.

Albiach no ha volgut especificar si espera l’abstenció o el vot favorable d’ERC als comptes i ha destacat que el més important és que hi ha “un acord a dues bandes” perquè hi hagi pressupostos a la Generalitat i a Barcelona. Assegura que s’ha arribat a un preacord, i que es tracta d’un “primer pas per seguir negociant” durant el mes que queda fins a l’aprovació dels comptes a finals de desembre.