Menys de 24 hores després del decret municipal mitjançant el qual Barcelona restableix les relacions d’agermanament amb Tel-Aviv, suspeses al febrer per l’executiu d’Ada Colau, les reaccions no s’han fet esperar. Una de les entitats que s’ha mostrat més alarmada és l’Associació Catalana de Jueus i Palestins (ACJP). Integrada en la plataforma Prou complicitat amb Israel, l’associació considera que “no és el millor moment” per fer-ho.

Segons ha explicat a betevé la portaveu d’ACJP, Dominique Salomon, “mai ha estat tan terrible la situació d’Israel amb Palestina“. Salomon remarca que amb un govern “d’extrema dreta i ultrareligiós s’hi estan fent barbaritats”. En aquest sentit, la portaveu concreta que només aquest any han mort 215 palestins mentre Israel augmenta el nombre de territoris ocupats amb nous assentaments.

El viatge de Collboni a Palestina “no canvia res”

Sobre l’anunci de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de visitar Palestina en el primer viatge institucional a l’estranger, l’ACJP considera que “no canvia res que hi vagi”. En aquest sentit, considera que “no és el millor moment de reprendre l’agermanament” atès el context “d’apartheid avalat per informes d’Amnistia Internacional o d’Human Rights Watch”.

Demanen tornar a trencar relacions

L’Associació Catalana de Jueus i Palestins demana tornar a l’escenari del 8 de febrer, quan Barcelona va trencar relacions amb Tel-Aviv. En aquest sentit, la portaveu de l’ACJP ha posat com a exemples els casos de Verviers, a Bèlgica, que va “trencar” al maig per “solidaritat amb el poble oprimit de Palestina”, o d’Oslo, a Noruega, que ha deixat de contractar res amb empreses que tenen relació amb els assentaments il·legals a territori palestí.