escultura Llimona plaça Fiveller Parc Ciutadella

Barcelona recupera l’esperit original de l’antiga plaça d’Armes del Parc de la Ciutadella. L’Ajuntament ha enllestit la rehabilitació de la plaça de Joan Fiveller, ubicada davant del Parlament de Catalunya. Un espai de més de dues hectàrees que ha renovat els elements històrics i vegetals d’aquests jardins del 1916. Les obres s’han allargat un any i quatre mesos, i s’hi han invertit 1,8 milions d’euros.

Espai verd amb més de 20.000 arbres i arbustos

Aquesta antiga plaça d’Armes és un dels espais més reconeixibles del Parc de la Ciutadella, en el seu conjunt catalogat com a jardí històric, i declarat Monument Històric Artístic el 1951. En les obres, iniciades l’estiu del 2020, s’ha recuperat l’aspecte original dels jardins i s’hi ha millorat el drenatge, se n’ha substituït el paviment, i recuperat els parterres i les vorades. A més s’ha enverdit l’espai, amb més de 20.000 arbres i arbustos.

Els treballs de rehabilitació s’han fet seguint criteris de recuperació històrica dels elements, restaurant els murs interiors i els bancs de marbre original que envolten l’estany del Desconsol, on hi ha ubicada la cèlebre escultura de Josep Llimona.

A l’hora de recuperar l’espai s’ha tingut una cura especial per documentar i preservar les restes arqueològiques trobades. Al subsol d’aquest jardí hi ha les restes de la Ciutadella borbònica construïda al segle XVIII i restes de les muralles medievals de la ciutat dels segles XIV i XVI, elements que estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). També es conserven restes de l’antic barri de la Ribera, parcialment destruït en el moment d’edificar la fortalesa militar, restes de l’Exposició Universal de 1888 i altres estructures edificades quan l’espai ja tenia un ús de parc urbà.

plaça fiveller Armes Parc Ciutadella
plaça fiveller Armes Parc Ciutadella