foto: Marcela Lamas

Unes obres de millora del Parc de la Ciutadella, a la plaça de Joan Fiveller, han deixat al descobert restes de la muralla borbònica, que es va construir al segle XVIII, i de les muralles medievals de la ciutat, que daten dels segles XIV i XVI.

En el subsol d’aquesta zona del parc també es conserven restes de l’antic barri de la Ribera —destruït parcialment per construir-hi la ciutadella—, del recinte de l’Exposició Universal del 1888 i d’altres edificis que es van construir quan l’espai ja s’usava com a parc urbà. També s’hi ha localitzat el que podria correspondre a un fossat situat dins l’hipòdrom que hi va haver en aquest espai.

foto: Marcela Lamas

Una empresa especialitzada està fent el control de les obres i de les restes que s’hi troben des de l’abril, quan van començar els treballs, i les està documentant. Es preveu que a mesura que avancin les obres es trobaran més restes de la muralla medieval i d’altres construccions posteriors. Aquestes estructures, però, es conservaran en el subsol i no es preveu que es deixin a la vista. Per ara, s’ha començat a treballar en la zona més propera a l’Institut Verdaguer i es preveu que els treballs continuïn en els terrenys situats davant del Parlament.

A la ciutat de Barcelona, ja ha passat en altres ocasions que en fer obres han sortit al descobert restes arqueològiques. Per exemple a un jaciment del carrer de Lancaster o el pou que es va trobar a la plaça de Sant Miquel.