neteja pintades mobiliari

Adeu a les pintades a bancs, jardineres, baranes, fonts, aparcaments de bicicletes i a les plaques amb el nom dels carrers. L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el nou contracte de neteja de pintades 2024-25 que, per primera vegada, inclou la neteja del mobiliari urbà i també les façanes dels edificis patrimonials. En queden exclosos els edificis catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional, que requereixen uns treballs de neteja específics.

Una neteja mensual als punts més vandalitzats

A la neteja de pintades s’hi destinaran 16 milions d’euros (un 17 % més que l’anterior contracte) i hi haurà un total de 36 equips netejant la ciutat, un 30 % més que fins ara. A més, s’intensificarà la neteja en determinades zones de cada districte. Així, mentre que la neteja de pintades es farà de forma general cada quatre mesos, en altres punts més vandalitzats, com al Raval, es netejarà mensualment. “Si ells embruten, nosaltres netejarem. A veure qui se’n cansa primer. Nosaltres no ens en cansarem”, ha assegurat Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Convivència.

Nou mètode per enxampar els autors dels “tags”

El nou contracte també incorpora un programa per identificació dels “tags” (signatures). Es posarà en marxa a l’abril i ajudarà a reconèixer les pintades d’un mateix autor. Seran els equips de neteja sobre el terreny els que faran fotografies dels “tags” i, després, a través d’un programa informàtic, es podrà determinar com es mouen els autors per l’espai públic. L’aplicació també estarà a disposició de la Guàrdia Urbana per facilitar la identificació dels autors de les pintades.

Increment de les sancions

En paral·lel al nou contracte, que forma part del Pla endreça, també s’incrementarà la vigilància per part de la Guàrdia Urbana. A més, el consistori també vol que la modificació de l’ordenança de civisme incorpori un increment de les sancions. De fet, darrerament les multes ja s’han endurit i, si abans s’acostumava a aplicar la franja baixa dels imports (entre 300 i 500 €), ara les multes es mouen majoritàriament per la franja alta, és a dir, entre els 500 i els 600 € si afecten el patrimoni de la ciutat.