El debat ha començat fort al Parlament. Els protaurins que han comparegut han demanat que es deixi d'estigmatitzar els seguidors de les curses de braus. SALVADOR BOIX, músic i apoderat de José Tomás "Avui, ser taurí a Catalunya significa viure en la clandestinitat i sota l'ànsia aniquiladora de les institucions des de fa 22 anys". JOSÉ MANUEL ARROYO, torero i ramader "Les pido que conozcan la fiesta, que la debatan sin fanatismos, y si no les gusta, perfecto, pero respétenla". Els defensors de les curses de braus han assegurat que la tauromàquia contribueix a la supervivència del toro brau. Els detractors, en canvi, han basat les ponències en el rebuig al maltracte animal. El debat es reprendrà a la tarda amb més compareixences. En total, els grups de la comissió escoltaran 30 opinions per després presentar esmenes al text de la iniciativa.

L’apoderat del torero José Tomás, Salvador Boix, i la presidenta de la Plataforma per a la Promoció i la Difusió de la Festa, Rosa Gil García, han estat els primers a exposar els seus arguments. Boix ha dit que no vol que el Parlament “aniquili” la festa dels toros.

Partidaris i detractors

En total, una trentena de persones -15 a favor i 15 en contra- exposaran els seus arguments. Després que la comissió els hagi escoltat, s’obrirà el termini perquè els grups puguin presentar esmenes a l’articulat de la iniciativa.

La ILP contra les curses de braus s’ha començat a debatre després que el Ple del Parlament va acordar tramitar-la el 18 de desembre del 2009. El 3 de febrer, la Comissió de Medi Ambient i  Habitatge va aprovar les 30 compareixences sol·licitades conjuntament  per tots els  grups parlamentaris.