(ACN) El Departament de Drets Socials construirà una residència pública de gent gran al barri de les Corts de Barcelona en un solar que ha cedit l’Ajuntament de la ciutat. Aquesta serà la primera residència completament pública de les Corts. Les places estaran subvencionades i els usuaris en pagaran una part en funció dels seus ingressos.

La residència estarà ubicada al carrer de Benavent i l’objectiu és que estigui enllestida el segon trimestre del 2026. L’equipament es construirà en un solar de 1.771 metres quadrats que cedirà l’Ajuntament i el total edificat ocuparà una superfície de 5.000 m2. A la construcció, s’hi destinaran 11,6 M € dels fons Next Generation. Està previst que les obres es puguin iniciar el darrer trimestre del 2024.

Com serà la nova residència?

El complex residencial tindrà 90 places. Les instal·lacions estaran organitzades en unitats de convivència o mòduls d’entre 18 i 20 persones per tal de crear entorns més similars als d’un domicili particular i reduir l’excés d’estímuls, per generar espais més tranquils i segurs. Com a mínim, el 70 % dels dormitoris del centre residencial seran dormitoris individuals. També s’hi preveuen altres espais d’atenció especialitzada com sales o espais d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats. Tot i que les places estaran subvencionades, els usuaris en pagaran una part en funció dels seus ingressos.

El centre de dia tindrà 20 places i es destinarà a l’acolliment diürn i d’assistència a les activitats de la vida diària per a un grup persones grans que necessiten una llar addicional sense les funcions pròpies dels dormitoris. Es proposa com a espai independent de la residència, fins i tot amb accés independent.

Una residència llargament reivindicada

Feia més de 20 anys que els veïns demanaven aquesta residència, ja que al barri hi ha places públiques residencials per a gent gran però no hi ha cap centre totalment gestionat per l’Administració pública. “Avui quan ho hem anunciat es notava l’alegria dels veïns de les Corts perquè és una recompensa a molts anys de lluita veïnal”, ha explicat la tinenta d’alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laura Pérez. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha insistit que cal seguir treballant perquè hi ha encara 3.000 persones grans a Barcelona que esperen plaça pública residencial.