L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que es congeli per llei el preu dels lloguers. D’aquesta manera, vol evitar que els contractes que vencen en els propers mesos s’apugin de forma desmesurada, tenint en compte que “la inflació està disparada”. Si no, alerta que poden produir-se “milers de desnonaments”, ja que el 40 % de les famílies barcelonines viuen de lloguer.

És imprescindible que la principal despesa de les llars, que és l’habitatge, tingui una regulació immediata”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Colau ha afirmat que la situació és “absolutament excepcional”, quan tot just sortim de la pandèmia i amb increments molt alts de la inflació i els preus de la llum. Per això, ha reclamat a Sánchez que la congelació es faci efectiva de manera immediata, “si pot ser, aquest mateix mes” i que, per fer-ho, es tramiti per la via d’urgència al Consell de Ministres.

“No podem esperar”

Amb la regulació actual, les revisions anuals de les rendes no poden apujar més del 2 %, però no hi ha cap regulació que afecti els contractes vençuts i els propietaris poden encarir el preu amb llibertat total. Més enllà d’això, l’alcaldessa ha reconegut que s’està tramitant una llei de lloguers, però considera que “la tramitació normal d’una llei triga mesos” i creu que “no podem esperar”.

Això ja no s’aguanta més, ja no podem esperar més, no pot ser que el lloguer sempre sigui l’últim a esperar una regulació de mínims”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Segons l’alcaldessa, la mesura seria temporal, en espera de la regulació més extensa. Assegura que “és perfectament possible i, sobretot, urgent”. De fet, ha remarcat que a Escòcia ja s’ha implantat una mesura semblant i que és “viable en el marc normatiu de la Unió Europea”.