El servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona proposa prohibir l’alimentació als coloms de carrers i places durant quatre o cinc anys. L’impacte d’aquesta pràctica, juntament amb l’augment de les temperatures, ha provocat que la posta d’ous hagi passat de quatre a vuit anuals en els darrers tres anys, motiu pel qual es busquen ara fórmules per erradicar la superpoblació d’aquestes aus.

En declaracions a betevé, la directora del servei de Drets dels Animals, Carme Maté, assegura que es podria fer una moratòria de l’Ordenança de protecció, tinència i venda d’animals actual, que no prohibeix específicament l’alimentació de coloms, mentre sí que ho fa amb els porcs senglars. Maté apunta que la seva proposta permetria “abordar el problema en determinats indrets on hi ha grans alimentadors” de coloms. Amb tot, especifica que ja s’estan treballant aquests comportaments específics amb algunes de les persones que donen pa o arròs en grans quantitats als ocells.

Què diu l’ordenança sobre l’alimentació a coloms?

L’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals no cita específicament els coloms. Però l’article 27 diu que correspon a alcaldia “establir quins animals i en quines circumstàncies no poden ser alimentats”, segons les necessitats alimentàries, equilibri zoològic i la variació de factors que afectin la dinàmica poblacional. Això permetria, segons Maté, fer un decret específic per regular la prohibició d’alimentar els coloms.

Les postes d’ou s’han duplicat en els darrers tres anys a Barcelona

El problema que genera aquesta pràctica és considerable, segons Maté, qui explica que en els darrers tres anys a Barcelona s’han duplicat les postes d’ou dels coloms, que han passat de quatre a vuit. L’alimentació i les temperatures elevades són els dos factors que han incidit en aquest increment. Aquest fet afecta concretament les colònies de colom, que no estan sent tractades amb pinso anticonceptiu i acaben duplicant el número de cries. Segons el consistori, l’aplicació d’aquest tractament ha aconseguit reduir en un 60 % la població d’aquests ocells en els indrets on es fa el tractament. Ara mateix a Barcelona, segons el cens del 2018, hi ha entre 80.000 i 120.000 coloms.

Comparteix a: