publicació decret eleccions Catalunya 2024

(ACN) El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el decret de convocatòria de les eleccions a Catalunya, signat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Així doncs, tal com estableix la llei electoral espanyola, des d’aquest dimarts comença un compte enrere de 54 dies cap a la cita electoral del 12 de maig.

Ja es pot demanar el vot per correu

Coincidint amb la publicació del decret d’eleccions al DOGC i la dissolució del Parlament, aquest dimarts s’obre també el termini per demanar el vot per correu. La petició es podrà fer fins a 10 dies abans del dia de la votació. Per tant, calendari en mà, el termini finalitzarà el 2 de maig.

Els requisits per votar per correu són els mateixos que per votar presencialment. Per tant, caldrà ser major d’edat el dia dels comicis i estar inscrit al cens electoral, tant si es viu a Catalunya com a l’estranger.

Constitució del Parlament i elecció del president

El Parlament s’ha de constituir en els 20 dies següents al dia de les eleccions. És a dir, com a màxim el 7 de juny s’escollirà el president de la cambra catalana i els membres de la Mesa.

Segons el reglament del Parlament, en els10 dies hàbils següents a la constitució de la legislatura, la presidència de la cambra, després de consultar els grups parlamentaris, proposa un candidat a la presidència de la Generalitat. Com a màxim, el ple d’investidura se situaria el 21 de juny. En cas que el candidat no aconsegueixi majoria absoluta es pot sotmetre, dos dies després, a una segona votació. Llavors en tindria prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?