Asens ha defensat que més enllà dels diferents posicionaments polítics aquesta “és una qüestió de democràcia”. A través de Twitter l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, ha criticat el Govern espanyol per promoure la judicialització de la política.

El cap del grup Demòcrata, Xavier Trias, també ha anat a la concentració Forcadell i Simó i també els  ha mostrat el suport a Twitter.

Davant del TSJC, el president del Grup Municipal d’Esquerra, Alfred Bosch, ha remarcat la importància que el màxim nombre de partits presents a l’Ajuntament “es posicionin a favor de la democràcia” i s’ha mostrat sorprès i indignat perquè hi ha partits que no hi han participat.

Les entitats sobiranistes defensen que la judicialització no aturarà el referèndum

Les entitats sobiranistes han avisat que el poder judicial i les actuacions de la fiscalia no serviran per evitar un referèndum aquest any. Ho han defensat els dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Associació Catalana de Municipis (ACM) davant del TSCJ, on han convocat unes 2.000 persones per donar suport a Forcadell i Simó.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha insistit que “les actuacions de la fiscalia i el poder judicial no aconseguiran frenar-nos”. Ha explicat que l’entitat ha omplert 22 autobusos de manifestants i ha defensat “la mobilització permanent” per garantir “la victòria de la democràcia amb el referèndum”.

Per la seva part, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha expressat la seva “indignació” per l’actitud “antidemocràtica” de l’Estat, alhora que s’ha mostrat esperançat perquè “des de la comunitat internacional es posa el crit al cel per la falta e qualitat democràtica aclaparadora”. La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, i el líder de l’AMC, Miquel Buch, han remarcat que sempre faran costat a aquells a qui jutgin per “defensar la democràcia”.

Ciutadans tem que es trenqui la convivència i el PSC vol diàleg

Des de l’òptica oposada, els grups municipals de Ciutadans i el PSC també s’han pronunciat sobre el judici a Forcadell i Simó. De la seva banda, Carina Mejías ha acusat el tinent d’alcalde Jaume Asens d’“excedir tots els límits” perquè “ha ofert la recepta sobre com actuar l’endemà que s’aprovin les lleis imposades pel separatisme”. Mejías també ha alertat que posar en dubte la feina dels jutges “acabarà atropellant la convivència” a Catalunya. El president del Grup Municipal del PSC (i també tinent d’alcalde), Jaume Collboni, ha demanat abordar la relació Catalunya-Estat amb diàleg.