El referèndum d’En Comú Podem, epicentre del debat

Xavier Domènech, d’En Comú Podem, és el candidat que més s’ha hagut de justificar davant les preguntes insistents d’ERC per saber de quina manera es podria concretar el referèndum. Domènech ha respost que el seu serà el “govern que el farà possible i no des d’una imposició”. A Convergència, la proposta d’ECP li genera desconfiança perquè, ha dit , tot i que té bones intencions “el cel n’és ple i no és viable”. Els partits no independentistes han continuat també amb els seus argumentaris, com ara el PP, que ha dit que el procés “ha trencat CiU, Unió i la CUP, però no trencarà Espanya”. Ciutadans diu que és “un procés virtual que quan fracassa tira pantalles enrere” i els socialistes han reiterat la seva proposta de reforma federal de la Constitució.

Propostes per a atur i crítiques a la gestió econòmica del PP

Un altre dels blocs del debat ha estat la gestió de l’atur i les crítiques a la política econòmica dels populars. El PP ha defensat la creació de llocs de treball i la reducció de l’atur, mentre que Ciutadans i En Comú Podem li han respost que molta gent ha hagut de marxar fora a buscar-se la vida. El PSC ha parlat de les desigualtats socials i la precarietat laboral i CDC ha retret que votessin contra l’aprovació d’uns pressupostos que haurien permès fer més polítiques socials.

L’acollida de refugiats, un tema de seguretat?

El debat ha començat amb la referència de la manifestació que s’ha fet aquest diumenge a la tarda a Barcelona i els retrets per part de tots contra el PP per l’escassa acollida de refugiats que ha fet fins ara Espanya. Per Jorge Fernández Díaz, aquesta és una qüestió de seguretat. El ministre en funcions ha admès que s’han rebutjat algunes peticions per vinculació al terrorisme. Aquí és on ha generat un altre cop crítiques, perquè la resta han considerat que és un tema de drets humans.