El text ha estat publicat al Butlletí Oficial del Parlament a les 21:50 h d’aquest dimecres. Durant el debat, Junts pel Sí i la CUP l’han defensat com “l’única manera per exercir el dret a l’autodeterminació”. L’oposició, en canvi, hi ha carregat en contra i considera que, amb el procediment de tramitació exprés, s’han vulnerat els seus drets.
La presidenta del Grup Parlamentari de la CUP, Anna Gabriel, ha ha dit que s’ha de “lamentar” l’actitud de “determinats diputats”, que considera que s’aferren “a debats de forma” per amagar “la manca de voluntat de fer un debat de fons”. Ha afegit que el referèndum que hagués agradat al seu grup és el d’un projecte de Països Catalans, però que “aquest és un primer pas”. Gabriel ha interpel·lat al president Carles Puigdemont perquè tiri endavant el referèndum malgrat “l’amenaça permanent del Tribunal Constitucional”.
Lluís Corominas, del Grup Parlamentari de Junts pel Sí, ha lamentat que “s’hagi hagut de fer una llei per poder votar” i que “l’única manera que han deixat per fer-ho ha estat aquesta”, ha dit adreçant-se als grups contraris al referèndum. Corominas ha reconegut que hagués volgut que el procés “fos més garantista”. Ha recordat també que s’han esgotat totes les vies per arribar a un acord amb l’estat espanyol i que premeran el botó del sí, “però no ho farem sols, sinó amb la força de tota la gent que ens va donar a les últimes eleccions”.
Des del Partit Popular, Xavier García Albiol ha acusat Puigdemont i Junqueras de “córrer cap a un precipici sense aturar-se a pensar si és correcte per la convivència” i ha advertit que en patiran les conseqüències. Ha afegit que el PP “actuarà amb tota la contundència democràtica que permeti l’estat de dret” i que garantiran el compliment de la llei a Catalunya davant del que considera “una estafa i un engany de referèndum il·legal”.
Per part de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell ha criticat que aquesta llei s’ha tramitat “de forma totalment antidemocràtica” i que hi ha hagut “una degradació sense precedents de la qualitat democràtica del Parlament, la més greu des del restabliment de la Generalitat”. Rabell considera que “un mètode tan poc democràtic com aquest difícilment pot empoderar el poble de Catalunya”. Ha afirmat, a més, que l’1-O no garanteix una sindicatura electoral independent, ni espais electorals ni mitjans públics imparcials. Rabell ha retret que el govern no ha establert les condicions necessàries perquè es pugui celebrar un referèndum vinculant.
El grup de Catalunya Sí que es Pot ha quedat dividit quan han marxat de l’hemicicle quatre diputats en intervir el seu president, Lluís Rabell. Els diputats Joan Giner, Albano Dante Fachín, Àngels Castells i Joan Josep Nuet volien prendre també la paraula “per expressar la pluralitat d’opinions”, però no se’ls ha permès. Després, però, Dante Fachín ha parlat al segon torn de paraula. En una intervenció molt breu, ha afirmat que “després del que ha passat avui en aquest Parlament, crec que, més que mai, és el dia de recordar-se que qui ha de tenir a les seves mans el futur de Catalunya és la gent, i no un Parlament que tantes vegades no està a l’alçada de la situació; per tant, ens veiem l’1 d’octubre“.
Des del PSC, Miquel Iceta ha aclarit que els socialistes abandonarien l’hemicicle en el moment de la votació perquè considera que “no podem ni tan sols legitimar-ho amb la nostra presència”. El líder socialista, a més, ha qualificat el procés d’“il·legal i sense garanties” i ha acusat el govern de voler tirar el referèndum endavant “de pressa i corrent, trepitjant els drets de l’oposició”.
Per la presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, el ple d’aquest dimecres ha estat “demencial”. Arrimadas ha acusat Carme Forcadell d’actuar com “la gestora de Junts pel Sí” i de fer-ho “amb una única causa: el separatisme”. Al govern, l’ha advertit que “estan posant en perill l’autonomia de Catalunya”.
El Consell de Garanties Estatutàries retreu a la Mesa que no se’l consulti
El Consell de Garanties Estatutàries ha donat la raó al PSC i Ciutadans, que havien sol·licitat un dictamen sobre la proposició de llei del referèndum, després que la Mesa del Parlament hagi rebutjat aquest dimecres al matí tramitar aquesta reclamació d’informe. De fet, Junts pel Sí i la CUP han votat no tenir en compte la resolució del consell sobre la llei per aprovar-la. El dictamen ha obligat a aturar el debat durant més de tres hores perquè la mesa pogués debatre la qüestió. Forcadell, però, els ho ha denegat al·legant que ja s’hi havia votat en contra al matí.
Aquest organisme és consultiu i ha reconegut el dret dels diputats i dels grups parlamentaris a demanar un dictamen sobre qualsevol llei. També ha recordat que és la Mesa del Parlament qui ha de tramitar la sol·licitud a petició dels grups parlamentaris. En l’escrit ha exposat que és preceptiu obrir un període de consultes previ a l’aprovació d’una llei per determinar si s’adequa a l’Estatut o a la Constitució.
Arrimadas vol impulsar una moció de censura
Després de l’aprovació de la llei, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha anunciat que engegarà una roda de contactes amb la resta de grups de l’oposició per impulsar una moció de censura contra Carles Puigdemont. Arrimadas ha dit que d’aquesta manera vol que es convoquin eleccions per evitar un “xoc de trens” i que pretén “tornar la veu als ciutadans amb garanties, i urnes, i cens de veritat”.