Han estat els primers a signar per demanar la modificació de llei hipotecària i la d'enjudiciament civil. Ho fan per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular que demana que les famílies puguin entregar el pis a canvi de saldar la hipoteca, que s'aturin els desnonaments i les famílies continuin vivint a l'immoble amb un lloguer social. Això significa que podrien habitar el pis durant 5 anys pagant una quota que no superi mai el 30% dels ingressos. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya: poder garantir el dret a la persona, però garantir també un model social on el dret a l'habitatge sigui compatible amb que la persona quedi salvaguardada de qualsevol abús de les entitats financeres." Des de 2007 i fins a 2011 es van produir gairebé 350 MIL execucions hipotecàries, segons les dades del Consell General del Poder Judicial. I Catalunya se situa com la segona comunitat autònoma AMB més desnonaments. Els promotors de la ILP han criticat l'efectivitat del codi de bones pràctiques al qual es poden acollir els bancs per evitar desnonaments. ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca: "la seva primera aplicació ens està demostrant ja en proves empíriques que és directament una estafa, perquè primer totes les entitats l'han signat ràpidamenti això ja ´çes un indici de què evidentment les afavoreix perquè si no les entitats financeeres no tindrien cap pressa a signar aquest codi. La campanya de recollida de signatures començarà dilluns i acabarà el 31 d'octubre. En aquests sis mesos esperen comptar amb més de les 500 MIL signatures necessàries per portar el projecte al Congrés i que s'obri el debat sobre la dació en pagament.

El sindicat Comissions Obreres, la Confederació d’Associacions Veïnals  de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Taula d’Entitats del Tercer Sector han presentat una campanya per moblititzar i conscienciar la ciutadania sobre la “gran injustícia” que representa la Llei hipotecària espanyola. A l’Estat espanyol el procés d’execució hipotecària preveu que, en cas d’impagament, l’entitat financera pugui adjudicar-se l’habitatge al 60% del valor d’execució i seguir reclamant el deute pendent, més interessos i costes judicials.

Saldar la hipoteca amb l’entrega de l’habitatge

El 21 de desembre el Congrés dels Diputats, que és qui té les competències en matèria d’habitatge, va admetre a tràmit una ILP per regular que, en els casos d’habitatge habitual, el lliurament de l’immoble liquidi la totalitatd el deute amb l’entitat bancària. Les signatures es recolliran a partir de dilluns a tot el territori espanyol. Ara els impulsors tenen fins a finals d’octubre per recollir les 500.000 signatures necessàries perquè segueixi la tramitació parlamentària.

A més de la dació en pagament, que tindria un caràcter retroactiu, també es proposa que es paralitzin els desnonaments i que aquelles hipoteques que resultin impagables es reconverteixin en lloguer social. Les entitats impulsores asseguren que des que va esclatar la crisi, el 2007, s’han produït 350.000 execucions hipotecàries a tot l’Estat.

Mesures insuficients

Conscient d’aquesta problemàtica que afecta moltes famílies, el nou govern de Mariano Rajoy va impulsar, a principis de març, un codi de bones pràctiques per a hipoteques amb famílies amb pocs recursos. El Consell de Ministres va aprovar un decret llei que permet la dació en pagament –entrega de l’habitatge per eixugar el deute amb el banc- per a famílies amb tots els seus membres a l’atur i amb habitatges de menys de 200.000 euros. Aquesta mesura, però, és titllada d’insuficient per les entitats que hi ha darrere la ILP. Asseguren que en deixen fora la majoria dels afectats.