JOAN SAURA, conseller d'Interior "En aquests moments, els bombers estan fent algunes diligències amb la gendarmeria francesa i espero que molt aviat s'aclareixi absolutament del tot. Està aclarit però no està oficialment determinat, tot i que des de fonts del ministeri francès ja es reconeix aquest error. Per sort ha estat un error. Desitjo que quan abans s'acabin els tràmits administratius i que els bombers puguin continuar fent uns dies de vacances, que se'ls mereixen".

Una delegació catalana els ha acompanyat en tot moment des de París, després que el Govern català hagi intervingut i n’hagi gestionat el retorn. La diplomàcia espanyola no ha hagut de col·laborar en subsanar l’error comès per la Gendarmeria, ha assegurat Olga Lanau, directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament dels Bombers de la Generalitat. Més contundent s’ha mostrat un dels bombers, Òscar Llop: “Si no fos pel Govern català, no estaríem aquí”.

Malgrat que el Govern francès ha reconegut la relliscada, encara no n’ha explicat els motius, ha informat Lanau. La cap de Bombers considera que el fet no tindrà conseqüències en les relacions de Catalunya i l’Estat espanyol amb França. “Errors els pot tenir tot el món i el que importa és que se solucionin ràpid” però és “un error dels que fan mal”. Tot i així, no ha deixat clar si els implicats emprendran accions legals ni si, en cas de fer-ho, els cos de Bombers de la Generalitat els donaria suport.

Aquest divendres, les autoritats franceses i espanyoles van distribuir un vídeo en què asseguraven que apareixien cinc terroristes relacionats amb l’assassinat d’un gendarme i el robatori a un concessionari. Els bombers catalans van ser confosos per membres d’ETA. Les imatges es van enregistrar amb una càmera de seguretat d’un supermercat proper al lloc de l’acció terrorista, al municipi de Dammarie-Les-Lys. A més, van ser enregistrades el dia abans de l’assalt.

Els governs espanyol i francès van rectificar dissabte al migdia, després que el Departament  d’Interior comfirmés de matinada, que els joves identificats com a etarres per les autoritats franceses són un grup de bombers de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona que es trobaven de vacances a França practicant muntanyisme.

Els bombers van declarar durant el matí de dissabte a la comissaria i, a primera hora de la tarda, els van traslladar a París, on van agafar l’avió cap a Barcelona.

No es van atrevir a sortir de l’hotel

Un dels bombers, Óscar González, ha declarat que van veure el vídeo per Internet i no es van atrevir a sortir de l’hotel. Va ser aleshores quan es van posar en contacte amb els seus superiors, ja que es trobaven en busca i captura. La mare d’un d’ells els va avisar quan divendres els va veure per la televisió.