Els comuns de Barcelona, que aviat estaran liderats per Janet Sanz, han marcat aquest dimecres una nova condició a l’alcalde, Jaume Collboni, per aprovar-li el pressupost del 2025: allargar l’eix verd del Consell de Cent, des del passeig de Sant Joan i fins a l’avinguda Meridiana. És el tram de 1,6 quilòmetres que no va pacificar el govern anterior, d’Ada Colau, en el marc de la superilla de l’Eixample. A més, BComú també vol pacificar el carrer de Sicília (entre el carrer de Ribes i la travessera de Gràcia), l’eix dels carrers de Sants i de la Creu Coberta, i el passeig de Maragall.

En una roda de premsa al carrer de Pi i Margall (pacificat pel govern Colau), Janet Sanz ha retret a l’alcalde Collboni haver-se posicionat en contra de les superilles perquè “el manteniment és molt car”: “Costa molts més diners mantenir l’asfalt i no se’n beneficien els veïns, només els cotxes. Cal posar més verd i tenir més espai, això no és car”, ha reblat l’encara portaveu de la formació. Durant el plenari del mes de setembre, l’alcalde es va avenir a negociar les condicions dels comuns pel pressupost.

Ressusciten la funerària pública

Més enllà d’impulsar els eixos verds (tal com ja havia avançat Ada Colau al bàsics, a principis de setembre), els comuns també han traçat altres línies vermelles per aprovar el pressupost de l’any vinent, com fer el Bicing gratuït durant una anualitat per als joves entre 16 i 20 anys i obrir una òptica municipal amb la qual se’n podrien beneficiar 50.000 persones vulnerables durant aquest mandat.

Ara bé, la proposta més cridanera que ha explicat Sanz, acompanyada de la regidora Gemma Tarafa, és la de desenterrar la funerària pública que havia intentat impulsar l’exalcaldessa, Ada Colau, durant el seu primer mandat. El projecte, però, va morir al plenari del febrer del 2019 perquè tots els grups de l’oposició (PSC inclòs) hi van votar en contra; només ERC hi va fer una abstenció, que no va ser suficient per mantenir la funerària pública en vida.

Segons els comuns, tenir aquest servei públic permetria abaratir un 30 % (uns 1.300 €) el cost de cada servei, que ara se situa al voltant dels 4.000 €. Proposen fer servir sales de tanatoris ja existents o crear-ne una a la parròquia del Patriarca Abraham, a Sant Martí, que està en desús i és de propietat municipal.