Era la compareixença més esperada de la comissió, la del quart tinent d'alcalde, Ramon Garcia-Bragado. En el primer torn de paraula de què ha disposat, no només s'ha defensat de les crítiques rebudes les darreres setmanes sinó que ha carregat durament contra l'oposició. Un atac clar i directe que ha respost amb contundència Convergència i Unió. Tot i així, Bragado ha tornat a explicar que no va conèixer que les finques objecte del conveni eren propeitat d'Olivia Hotels, fins l'estiu passat. I que un cop ho va saber, van aturar tot el procés de modificació del Pla General Metropolità. Bragado també s'ha hagut de defensar de les crítiques d'Esquerra Republicana i el Partit Popular, que han acusat el consistori de mentir i fer un urbanisme -han dit- a la carta. Bragado però, ha insistit en la transperència i la professionalitat de tots els membres de l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. Com també ho ha fet l'antic gerent d'urbanisme, Ramon Massaguer, que ha insistit que la titularitat de les finques no era rellevant a l'hora de tirar endavant els convenis. La comissió continuarà demà a la tarda amb la compareixença de Xavier Casas i Carles Martí.

Garcia-Bragado ha anat molt més enllà dels habituals arguments tècnics per defensar la seva actuació com a regidor d’Urbanisme en l’expedient de requalificació de la finca on s’havia de construir l’hotel del Palau de la Música. El quart tinent d’alcalde ha assegurat que, formalment, l’actuació va ser impecable i que, si ara es critica, és per l’intent de CiU de desviar l’atenció del seu presumpte finançament il·legal mitjançant la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. Garcia-Bragado també ha acusat el fiscal i la jutge que investiguen el cas d’ajudar a aquesta conxorxa que serveix de “torna de costos polítics”.

Abans, el seu número dos a Urbanisme, Ramon Massaguer, havia assegurat que l’interès públic de la requalificació de la finca estava assegurat pel fet que el Palau de la Música fos el propietari. Massaguer ha negat que l’Ajuntament fos conscient que la titularitat dels terrenys s’havia traspassat a Olivia Hotels.

En canvi, al matí, el director jurídic d’Urbanisme, Enric Lambies, ha afirmat que sabia que els terrenys de l’hotel pertanyien a Olivia Hotels, però que no ho va comunicar als seus superiors, entre ells Garcia-Bragado, perquè no ho va considerar important. En la declaració a la comissió d’investigació, Enric Lambies ha reconegut que el 27 de febrer de l’any 2008 ja s’havien fet consultes telemàtiques on s’evidenciava que la titularitat era d’Olivia Hotels i no del Palau. Però tot i així, per indicacions del redactor del projecte, l’arquitecte Carlos Diaz va continuar signant documents on apareixia el Palau com a propietari.

Comissió d’investigació

La comissió municipal, amb representació de tots els grups, es va constituir el juliol per investigar la gestió urbanística de l’hotel del Palau. Concretament, amb l’objectiu de saber com es va tramitar l’expedient urbanístic de la requalificació de terrenys que havia de permetre la construcció d’un hotel de luxe al costat del Palau de la Música.

El 15 de setembre, una auditoria externa encarregada per la comissió va concloure que l’Ajuntament va actuar correctament en la tramitació urbanística de l’hotel del Palau. Tot i això, l’informe també denunciava un excés de confiança del consistori.